FOTO - Parastas la Catedrala mitropolitană din Sibiu pentru victimele regimului comunist

La Catedrala mitropolitană din Sibiu s-a oficiat astăzi, 9 martie, slujba parastasului pentru martirii și deținuții politici din timpul regimului comunist și pentru toți eroii care s-au jertfit pentru patrie și credința străbună.

Parastasul a fost oficiat în urma îndemnului Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române adresat centrelor eparhiale ca în ziua de 9 martie, declarată de Parlamentul României prin Legea 247/2011 ca fiind Ziua Deținuților Politici, să fie cinstiți martirii și cei care au pătimit în timpul regimului ateu comunist (1944-1989).
Parastasul a fost oficiat de un sobor slujitor condus de Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului și din care au făcut parte decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, consilierul administrativ al eparhiei, pr. Nicolae Cătălin Mirișan, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, precum și alți slujitori ai Catedralei mitropolitane.

„Prin mărturisirea lor noi ne bucurăm de libertate”
La finalul slujbei religioase pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr a vorbit credincioșilor și studenților teologi prezenți despre datoria de a ne cinsti înaintașii, mai ales martirii care s-au jertfit pentru a avea libertatea de manifestare a credinței nostre ortodoxe.FOTO - Parastas la Catedrala mitropolitană din Sibiu pentru victimele regimului comunist
„Astăzi îi pomenim pe Sfinții 40 de mucenici din Sevastia, care au pătimit pentru credința creștină, pentru învățătura Mântuitorului Iisus Hristos, iar Sfântul Sinod al Bisericii noastre a rânduit ca în această zi să se facă slujbe de pomenire în toată Patriarhia Română pentru martirii și eroii neamului nostru românesc. Așa cum am ascultat în rugăciunea de la sfârșit și am aflat că Biserica lui Hristos se întemeiază pe jertfa Mântuitorului Iisus Histos, așa cum nu putem vorbi de Înviere decât prin Cruce și Răstignire, în același fel putem spune că și timpurile de libertate pe care le trăim noi astăzi le datorăm celor care au pătimit pentru Hristos, pentru învățătura Bisericii noastre, în vremuri în care aceasta nu era în deplină libertate. De aceea se cuvine să le aducem cinstire, să înălțăm rugăciuni fierbinți către Mântuitorul Iisus Hristos ca să așeze sufletele lor în odihna Sa, pentru că prin jertfa lor, prin mărturisirea lor noi ne bucurăm de libertate și putem să ne manifestăm credința noastră fără ca cineva să ne mai oprească”, a subliniat părintele decan.

Ultima oră