video foto – piața țărănească relocată în spatele sălii transilvania. reguli noi pentru comercianți

Două elemente cheie definesc noul concept pentru Piața volantă Transilvania prezentat miercuri de președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean: autentic și local. Se vor face controale pentru a se vedea dacă produsele aflate la vânzare sunt sau nu autentice. Brânza de Sibiu, va fi primul produs controlat.

În 2019 ia start, în mod oficial, programul Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană. În practică însă, pentru a putea valorifica această oportunitate, e necesar de pe acum să ne îndreptăm spre încurajarea producătorilor locali care contribuie la identitatea gastronomică a regiunii și spre crearea de legături între rural și urban pentru promovarea alimentației sănătoase și sustenabilitatea comunităților locale.
„Pornim de la o situație precară: avem doar 8 produse atestate în județul Sibiu, și doar doi producători, din Alămor și Tălmaciu. Vestea bună este însă că potențial există, dar el trebuie încurajat să se ridice la suprafață și să se dezvolte” spune Maximilian Drăgan, consilier pentru agricultură și siguranță alimentară în cabinetul președintelui CJ. El a adăugat că reorganizarea pieței volante este centrată pe producătorul autentic și pe condiții sigure pentru cumpărători. Maximilian Drăgan este de profesie medic veterinar, cu experiență atât în politici si strategii în domeniul siguranței alimentare, cât și în controale oficiale, având la activ peste 10 ani în proiecte internaționale în domeniu.video foto – piața țărănească relocată în spatele sălii transilvania. reguli noi pentru comercianți

Amplasament nou
Primele schimbări demarează cu un nou amplasament și un nou regulament al pieței. Începând de sâmbătă, piața volantă va fi organizată pe 3 sectoare: carne-brânză-ouă, legume-fructe și panificație – sucuri-conserve-meșteșugari. Dispunerea spațială a celor trei sectoare ține cont de inelul de siguranță obligatoriu conform noii documentații întocmite pentru autorizarea ISU a Sălii Transilvania. În paralel cu zona de brânzeturi, care rămâne în aceeași locație, pe laterala Sălii Transilvania, se vor regăsi produsele de carne și ouă, care necesită vitrine frigorifice, dispuse pe un spațiu care se întinde până la inelul de siguranță. video foto – piața țărănească relocată în spatele sălii transilvania. reguli noi pentru comercianțitaraneascaCelelalte două sectoare se mută în spatele Sălii Transilvania. Zona a fost deja marcată pentru a indica noul amplasament. Locurile de parcare ocupate prin această mutare se compensează prin punerea la dispoziția participanților la piață a unui nou spațiu de parcare prin acord cu Universitatea Lucian Blaga Sibiu.video foto – piața țărănească relocată în spatele sălii transilvania. reguli noi pentru comercianți

Regulament mai strict și controale în piață
În ce privește regulamentul pieței, acesta a început să fie discutat încă din toamnă, când au avut loc 3 întâlniri la Consiliul Județean cu producătorii prezenți la piața volantă, pentru a le cerere opiniile privind îmbunătățirile necesare. Principala noutate introdusă va fi aceea că au prioritate producătorii din județul Sibiu. Piața rămâne deschisă și pentru producători din alte județe în condițiile în care locurile nu sunt ocupate de producătorii din județul Sibiu. Proiectul noului regulament va fi publicat pe site-ul www.cjsibiu.ro pe 15 martie și transmis pentru puncte de vedere și către asociații de producători, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu și instituții publice relevante. Data de 25 martie e termenul până la care se primesc propuneri scrise la proiectul de regulament de la persoanele interesate, pe adresa judet@cjsibiu.ro. Forma finală a regulamentului va fi adoptată prin hotărâre de consiliu județean la finalul lunii martie.

Ultima oră

Comentariul meu