Cei mici vor putea fi înscriși la clasa pregătitoare în anul şcolar 2017-2018 începând de luni, până în 30 martie, iar părinţii pot vizita şcolile şi pot vorbi cu învăţătoarele în Ziua porţilor deschise, care va fi organizată de şcoli până în 2 martie.
În clasa pregătitoare pot fi înscrişi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2017 inclusiv. La solicitarea părinţilor, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2017 inclusiv pot fi înscrişi dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.
Prima etapă de completare şi depunere a cererilor de înscriere a copiilor în învăţământul primar începe în 27 februarie şi se încheie în 16 martie. A doua etapă de înscriere va avea loc între 24 şi 30 martie, potrivit Ministerului Educaţiei.
Evaluarea dezvoltării psihosomatice a copiilor va avea loc în perioada 22 februarie – 14 martie, sub coordonarea centrelor de resurse şi asistenţă educaţională.
Fiecare unitate de învăţământ în care sunt clase pregătitoare este obligată să organizeze Ziua porţilor deschise, până în 2 martie, pentru părinţii care vor să viziteze spaţiile şcolare şi să discute cu cadrele didactice.
Învăţământul primar este obligatoriu şi cuprinde clasa pregătitoare şi clasele I-IV. Pentru detalii legate de înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, ISJ Sibiu a creat, pe prima pagina a site-ului propriu, o sectiune – Înscrierea în învăţământul primar şi preşcolar, 2017 – 2018. Parinții pot obține, de asemenea, informații direct de la şcoli, cu ocazia evenimentului „Ziua porţilor deschise”. Fiecare unitate de învăţământ în care se înfiinţează clasa pregatitoare are obligaţia să organizeze acest eveniment public într-una din zilele din intervalul 23 februarie-2 martie a.c. Părinţii şi copiii vor putea vizita spaţiile şi vor putea discuta cu cadrele didactice.
Totodată părinţii se pot informa la grădiniţe și nu în ultimul rând pot accesa TELVERDE – părinţii pot suna gratuit la numarul 0 800816269 pentru a solicita informaţii şi lămuriri.Părintele depune, în momentul completării cererii – tip de înscriere la unitatea de învățământ, sau, după caz, în momentul validării acesteia, o fotocopie a actului de identitate propriu și o fotocopie a certificatului de naștere al copilului. Copiile vor fi certificate conform cu originalul de către secretariatul unității de învățământ, pe baza documentelor originale.
În cazul în care cererea-tip de înscriere este completată pentru un copil care împlinește vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2017 inclusiv, alături de documentele menționate, părintele depune și o copie a documentului prin care CJRAE comunică rezultatul pozitiv al evaluării dezvoltării psihosomatice a copilului.
Pentru înscrierea în altă școală decat școala de circumscripție, părintele va depune pe lângă documentele menţionate mai sus și documente care dovedesc îndeplinirea criteriilor de departajare menţionate în metodologie (art.10).
Pentru secția germană nu s-au alocat circumscripții școlare ci se va organiza o probă de evaluare a cunoștințelor de limbă germană, la sfarșitul primei etape de înscriere, sâmbătă 18 martie 2017.
In 22-23 martie 2017 se vor afișa în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar și al unităților de învățământ listele cu candidații înmatriculați, numărul de locuri rămase libere și lista copiilor neînscriși după prima etapă.
La nivelul jud. Sibiu în planul de şcolarizare au fost alocate 3995 locuri, în 200 de clase repartizate astfel:
182 clase cu predare în limba romană cu un număr de 3589 locuri;
18 clase cu predare în limbile minorităţilor (16 clase germană – cu un număr de 381 locuri şi 2 clase maghiară cu 25 locuri).
FOTO:arhivă.