Șeful statului și totodată fostul primar al Sibiului, Klaus Iohannis, a fost invitat sâmbătă seară la ceremonia de aniversare a 200 de ani de existență a Muzeului Brukenthal din fosta Capitală Culturală Europeană din 2007.
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, sâmbătă seara, la ceremonia de aniversare a 200 de ani de existenţă a Muzeului Brukenthal din Sibiu. ocazie cu care a apreciat că anul 2007 a reprezentat anul marilor schimbări atât pentru muzeu şi oraşul Sibiu, care în acel an a fost Capitală Culturală Europeană, cât şi pentru România, care a aderat atunci la Uniunea Europeană. Preşedintele Klaus Iohannis a participat, sâmbătă seară, la ceremonia de deschidere a evenimentelor ce vor marca bicentenarul Muzeului Brukenthal şi care se vor desfăşura pe durata a zece luni, anunță News. ”La aniversarea a două secole de existenţă, mă bucur că blazonului instituţiei fondate de Samuel von Brukenthal i se adaugă de astăzi însemnele preţuirii Statului Român”, şi-a început preşedintele Iohannis discursul referindu-se la decorarea Muzeului cu Ordinul Cultural în grad de Comandor.
Iohannis a evocat figura fondatorului Muzeului, sibianul Samuel von Brukenthal. ”Prin colecţiile pe care le-a pus la dispoziţia publicului încă din 1790, şi apoi prin dispoziţia sa testamentară, Samuel von Brukenthal a instituit un exemplu de viaţă bazat pe valorile iluminismului şi pe angajamentul pentru interesul public. Modelul său s-a dovedit unul de succes. Încă de la înfiinţare, Muzeul a jucat un rol important în educarea umanistă şi în dezvoltarea comunităţii sibiene şi transilvane. Fusese dorinţa întemeietorului de a-şi servi poporul din mijlocul căruia se ridicase”, a spus preşedintele.El a apreciat că anul 2007 Muzeul Brukenthal a cunoscut o transformare importantă, lucru care se poate spune despre România în ansamblul ei. ”În cel de-al doilea secol de existenţă, Muzeul Brukenthal a devenit o instituţie naţională, pentru ca după 1990, şi cu precădere după 2007, să-şi valorizeze patrimoniul istoric şi să se transforme într-o emblemă majoră a europenităţii României. Anul 2007 a fost anul marilor schimbări ale Muzeului, ca şi ale Sibiului, ca şi ale României. Aderarea la Uniunea Europeană, şi, totodată, titularizarea oraşului Sibiu drept Capitală Culturală Europeană au plasat Muzeul Brukenthal sub excelente auspicii”, a afirmat Iohannis.
Acesta consideră că Muzeul reprezintă atât România în lume, cât şi valorile europene în România. ”Colecţiile sale, biblioteca ori expoziţiile permanente şi temporare sunt dovada rodului bogat al cunoaşterii umane, atunci când e fructificată prin educaţie şi amplificată de dialogul intercultural (…) Deseori patrimoniul Muzeului Naţional Brukenthal este cel care reprezintă România în lume. Dincolo de toate acestea, pentru noi Muzeul Naţional Brukenthal rămâne fereastra prin care părinţii noştri au întrezărit lumina libertăţii şi a valorilor europene. El este locul înţelegerii propriei noastre identităţi, în raportul ei cu diversitatea culturală a umanităţii, de care nu poate fi despărţită”, a mai spus şeful statului.
Ceremonia de sâmbătă seară a avut loc într-unul din saloanele principale ale Palatului, de la etajul întâi, urmând ca la final preşedintele să viziteze expoziţia de la etajul al doilea „Capodopere din Colecţia Brukenthal”, care se redeschide cu această ocazie şi care conţine tablouri de tezaur recuperate, în valoare de câteva sute de milioane de euro, precum şi expoziţiile temporare „Eroi, zei şi oameni obişnuiţi”, de la etajul al doilea, precum şi „Zooming Franz Neuhauser” (Cabinetul de Stampe şi Desene, de la parter).
La ceremonia de deschidere a bicentenarului au fost prezenţi oameni de cultură, primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, presedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean, prefectul Sibiului, Cristian Roman, şi consulul general al Germaniei, Judith Urban. La sfârşitul lunii ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a conferit Muzeului Naţional Brukenthal Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria E Patrimoniul cultural naţional, decoraţia fiind înmânată directorului Muzeului în cadrul ceremoniei de sâmbătă.