F.D.G.R. anunta că respinge cu hotărâre tendințele de denigrare, amplificate, din pacăte, în ultimele zile în unele medii și își rezervă dreptul de acționare în instanță pentru calomnie și incitare la ură pe considerente etnice.

Forumul Democrat al Germanilor din România (F.D.G.R.) a fost înființat în decembrie 1989 și este organizația prin intermediul căreia comunitățile cetățenilor români de etnie germană își păstrează cultura și tradițiile specifice și participă la viața politică din România. F.D.G.R. are un statut aprobat de către o instanță din România, este reprezentat în parlament, în guvern și în administrația locală. F.D.G.R. a fost de la Revoluție încoace partenerul de dialog al tuturor guvernelor României și ale Republicii Federale Germania, constituind o adevărată punte de legatură între cele 2 state, fapt recunoscut de ambele țări. F.D.G.R. a susținut în mod activ față de autoritățile germane intrarea țării noastre în Uniunea Europeană și în NATO.
Grupul Etnic German (GEG) a fost înființat printr-un decret-lege (în 21 noiembrie 1940) al Statului Român, condus de Ion Antonescu, și dizolvat de alt decret-lege, tot al Statului Român, în octombrie 1944. Așa cum România și poporul român și-au asumat trecutul fascist al perioadei antonesciene, și minoritatea germană din România își asumă anii 30 și 40 ca o perioadă nefastă a istoriei sale și regretă profund abuzurile și crimele săvârșite de unii cetățeni din rândurile sale.
Grupul Etnic German, înzestrat cu autoritate discreționară asupra întregii comunități germane din România de către statul antonescian, și-a însușit în mod abuziv proprietăți bisericești și ale unor asociații ale minorității germane. Retrocedarea acestor proprietăți, care au aparținut comunităților și nu unor persoane fizice, a fost solicitată de F.D.G.R., acesta considerându-se succesorul patrimonial al acestor asociații, ale căror proprietăți au trecut în proprietatea GEG, în virtutea unor decizii discreționare.

Ce retrocedari a primit FDGR
Retrocedările au fost decise de Comisia specială care funcționează pe lângă Guvernul României (și nu la nivelul primăriilor!) în baza legislației din țara noastră. Conform datelor oferite de ANRP Comisiei Mixte Interguvernamentale Româno-Germane în 2016, F.D.G.R. a depus în total 136 cereri de retrocedare și au fost emise 127 decizii, dintre care 8 restituiri în natură, 3 propuneri de acordare de despăgubiri, 55 respingeri și 61 redirecționări sau renunțări.
Așadar, pentru F.D.G.R. au fost emise 11 decizii de retrocedare și nicidecum 80.000, cifră vehiculată în mod aberant în spațiul public. Afirmația, că F.D.G.R. ar fi solicitat și obținut imobile care au aparținut comunităților evreiești din România reprezintă o minciună grosolană.
F.D.G.R. respinge cu hotărâre tendințele de denigrare, amplificate, din pacăte, în ultimele zile în unele medii și își rezervă dreptul de acționare în instanță pentru calomnie și incitare la ură pe considerente etnice. F.D.G.R. a dovedit în existența lui de 27 de ani că duce o politică constructivă, proeuropeană și proatlantică, pentru democrație și un stat de drept. Etnicii germani din România sunt cetățeni loiali ai țării și condamnă aceste manevre de dezbinare a societății românești.

Situație cereri de retrocedare depuse de Forumul Democrat al Germanilor din România
Total cereri de retrocedare depuse: 136
Total decizii emise: 127, din care:
— 8 restituiri în natură;
— 3 propuneri acordare de despăgubiri;
— 55 respingeri;
— 61 redirecționări și renunțări
Cereri în curs de soluționare: 9.
Decizii de restituire în natură a unor imobile situate pe raza județului Sibiu — 3 decizii
Decizia nr. 95/07.02.2007 — Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu
Imobil — Mun. Sibiu, str. Filarmonicii nr. 23, jud. Sibiu, locuință;
Decizia nr. 217/28.09.2009 — Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu
Imobil — Mun. Sibiu, str. G. Coșbuc nr. 20, jud. Sibiu, cămin de bătrâni;
Decizia nr. 277/07.03.2012 — Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu; decizia Comisiei a fost emisă ca urmare a Deciziei nr. 5559/04.12.2009 a înaltei Curți de Casației și Justiție
Imobil — Mun. Sibiu, Piața Mică nr. 12, jud. Sibiu, Complexul Muzeal ‘Astra’ Sibiu
Decizii de restituire în natură a unor imobile situate pe raza județului Satu Mare — 3 decizii
Decizia nr. 206/11.09.2009 — Forumul Democrat al Germanilor din Județul Satu Mare
Imobil — Comuna Tiream, jud. Satu Mare, Sală de nunți;
Decizia nr. 207/11.09.2009 — Forumul Democrat al Germanilor din Județul Satu Mare
Imobil — Mun. Cărei, jud. Satu Mare, ateliere de lăcătușerie, tinichigerie, sudură, strungărie, garaje, post transformare folosite de către Colegiul Tehnic ‘luliu Maniu’
Decizia nr. 208/11.09.2009 — Forumul Democrat al Germanilor din Județul Satu Mare
Imobil — Comuna Petrești, jud. Satu Mare, cămin cultural
Decizii de restituire în natură a unor imobile situate pe raza județului Brașov — 2 decizii
Decizia nr. 276/07.03.2012 — Forumul Democrat al Germanilor din Județul Brașov; decizia a fost emisă ca urmare a Deciziei nr. 1216/04.03.2010 a înaltei Curți de Casației și Justiție
Imobil, teren — Mun. Brașov, str. Basarabiei nr. 8, jud. Brașov
Decizia nr. 278/07.03.2012 — Forumul Democrat al Germanilor din Județul Brașov; decizia Comisiei speciale a fost emisă ca urmare a Sentinței civile nr. 31/F/19.02.2010 a Curții de Apel Brașov, rămasă definitivă și irevocabilă
Imobil, teren — Mun. Brașov, str. Ion Rațiu nr. 4, jud. Brașov

Ultima oră

Comentariul meu