Uniunea Europeană declanșează procedura de infringement împotriva României

Președintele comisiei pentru afaceri europene a Senatului, Gabriela Crețu, și agentul guvernamental pentru CJUE, Horațiu Radu, au anunțat că România a primit astăzi de la Comisia Europeană notificarea declanșării procedurii de infringement pentru Legea care obligă marii comercianți să vândă 51% produse locale.

„Vom respinge pe fond, cel puțin agentul nostru (guvernamental, la Curtea de Justiție a UE – n.red.), infringementul care urmează, dar trebuie să acceptăm că este necesară și o ameliorare a Legii”, a arătat, miercuri, președintele comisiei pentru afaceri europene din Senat, Gabriela Crețu.
Agentul guvenamental a confirmat că România a primit astăzi notificarea de infringement din partea Comisiei Europene.
„Confirm ca azi ne-a fost comunicată deschiderea procedurii de infringement pe care nu o privesc ca pe o tragedie. Salutăm această dezbatere unde sunt prezenți toți actorii interesați pe acest subiect. Procedura de infringement trebuie, privită în acest context al dezbaterii, ca o oportunitate pentru amendarea cadrului legislativ corespunzator tuturor exigențelor Comisiei Europene. Noi, Ministerul Afacerilor Externe, prin expertiza pe care o deținem în materie, suntem la dispozitia colegilor din Ministerul Agriculturii si a comisiilor din Parlament in scopul de a avea un cadru legal cât mai bine articulat și care să răspundă atât intereselor economice, cât și exigențelor europene”, a declarat agentul guvernamental pentru CJUE, Horațiu Radu, în cadrul unei dezbateri la Parlament.
Procedura de infringement constituie un proces care presupune atenționarea unui stat membru UE de către Comisia Europeană pentru încălcarea unei obligații și, ulterior, acționarea statului respectiv în judecată la Curtea Europeană de Justiție, unde țara în cauză este amendată, de obicei, cu o sumă substanțială.
Parlamentul a aprobat, pe 8 iunie, iar președintele Klaus Iohannis a promulgat, la 11 iulie, o serie de modificări la Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, care obligă marile magazine să vândă în proporție de 51% alimente din producția internă.
Potrivit noii legi, comercianții cu o cifră de afaceri anuală mai mare de 2 milioane de euro au obligația ca pentru carne, legume, fructe, miere, ouă, lactate și produse de panificație să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din lanțul alimentar scurt, adică de pe piața locală. Prin excepție, în lunile de iarnă, decembrie-februarie, legumele și fructele din import pot reprezenta maximum 70% din oferta, pe fiecare categorie, a comercianților menționați. Marile magazine au și obligația de a organiza evenimente de promovare și vânzare a produselor alimentare românești, anunță profit.ro.

Ultima oră