♯Rezistăm! trebuie să devină, în perioada următoare, cuvântul de ordine al societății noastre civile, după ce, timp de două săptămâni, au fost destui cei care au arătat că le pasă de România, de viitorul ei în Uniunea Europeană, și nu mai acceptă o guvernare nesimțită. Și totuși ea continuă. Luni, manifestațiile anti-guvernamentale s-au diminuat considerabil. Întâmplător sau nu, Teodor Meleșcanu, bătrânul campion al traseismului politic (PCR-FSN-PDSR-ApR-PNL-ALDE), actual ministru de Externe, a apărut într-o înregistrare video, cu un interviu pentru BBC, spunând că actualul guvern nu va demisiona sub niciun motiv. Singura excepție, în care „vom pleca acasă”, este cea în care guvernul Grindeanu își va pierde susținerea parlamentară. Mincinosul carierist, pardon, diplomatul de carieră vorbea cu seninătate despre acest lucru, știind sigur că așa ceva nu se poate întâmpla. Și cum ar fi posibil să cadă echipa de la Palatul Victoria, când are asigurat sprijinul parlamentar al majorității „beton” PSD+ALDE? Alianța de monolit a majorității pesedisto-liberale merge mai departe…

♯Rezistăm!, pentru că guvernarea pesedisto-liberală se apără cu prețul întreținerii unui conflict social artificial. Pentru că protestul maraton a avut drept țintă demisia lui Grindeanu, din cauza abuzului în serviciul guvernamental (din noaptea de 31/01) cu OUG 13, PSD a sărit prompt la „bătaie”, cu masa de manevră postată la Cotroceni, cerând demisia președintelui Johannis. Motivul a fost simplu de inventat: președintele a instigat oamenii la revoltă, împotriva guvernului. E prea mare frica de-a nu pierde puterea, a celor care, de peste 27 de ani, se apără (de lege și morală) cu lozinci gen „nu ne vindem țara” (1990) sau „străinii ne fură țara” (2016), pentru ca, astăzi, ei sau urmașii lor să accepte regulile democrației liberale!

♯Rezistăm!, pentru că nu trebuie lăsată nesancționată nicio măsură abuzivă a puterii, așa cum s-a întâmplat cu OUG 13. Să nu ne mirăm dacă PSD+ALDE va scoate, într-o zi, două, o lege cu același conținut cu al abrogatei ordonanțe. După cum nu vom avea de ce să ne mirăm nici dacă vom auzi că instanțele românești îi vor scoate basma curată pe cei condamnați pentru abuzuri în serviciu, numai pentru că onorata Curte constituțională a lăsat loc de interpretări, la textele codurilor penale. Precedentul a apărut deja, zilele trecute, la o instanță de Curte de apel. De-acum înainte, în sancționarea abuzurilor, va exista așa numita practică judiciară. Să ne așteptăm, deci, la posibile noi măsuri neconforme cu principiile integrării europene.

♯Rezistăm!, pentru că PSD+ALDE ne pot pricopsi, oricând și fără mustrări de conștiință, cu o drăguță de democrație coordonată, pe care nici n-o putem visa acum. Am văzut, luni, deja o mutare de pregătire: întâlnirea premierului cu reprezentanții unei mari coaliții ong-isto-sindicalisto-patronală, condusă, ghinion!, de figuri emblematice ale PSD, cu care se vor putea simula riguros „negocieri sociale”, la diferite măsuri guvernamentale.

♯Rezistăm!, pentru că e păcat de solidaritatea apărută, în ultimele două săptămâni, între tinerii conștienți că populismul guvernării PSD+ALDE pune frâna schimbărilor vitale în societatea românească. Numai cu o asemenea solidaritate civică poate fi stăvilită demagogia pesedisto-liberală. Și, ca dovadă a solidarității câștigate, n-ar fi deloc exagerat să ♯Rezistăm!, în fiecare zi, la orice tentativă a puterii de-a ne scoate din circuitul relațiilor internaționale întemeiate pe actul de la 1 ianuarie 2007.

Ultima oră

Comentariul meu