foto: andrei piloiu
Foto: Andrei Piloiu

Sibienii ieșiți în Piața Publică la protestele din ultimele zile, au remis către Ora de Sibiu o scrisoare deschisă cu mai multe revendicări către autorități. Una dintre ele cere demisia actualului Guvern.

Iată scrisoarea:
Dragi cetăţeni şi politicieni din partea puterii cât şi ai opoziţiei,
În urma evenimentelor nefericite petrecute în Marţea Neagră 31.01.2017, trăim în prezent cele mai ample proteste de stradă din istoria țării. Aceste proteste sunt îndreptate împotriva abuzului de putere exercitat de către actualul Guvern în vederea modificării legislaţiei privind actul de Justiţie din România. Constatăm un conflict între instituţiile statului, un derapaj major de la regulile democraţiei şi o destabilizare a statului de drept. Constatăm și o decredibilizare a României pe plan extern şi o abatere majoră de la valorile şi principiile democratice europene la care am aderat şi pe care ni le-am asumat. Când vorbim de democraţie şi stat de drept noi nu contestăm alegerile democratice din 11 decembrie 2016. Nu dorim răsturnarea rezultatului acelor alegeri, ci ne dorim, precum toţi cetăţenii acestei ţări, un Guvern şi un program de guvernare coerent care să întărească justiţia, economia şi instituţiile statului român.
În urma evenimentelor mai sus menţionate Guvernul actual şi-a pierdut credibilitatea şi nu mai prezintă nicio garanţie pentru o bună guvernare.

CITIȚI ȘI: VIDEO – Peste 5.000 de oameni în stradă în cea de a șaptea zi de proteste la Sibiu. La final s-a scandat ”Ne vedem și mâine!” 
Noi ne dorim o clasa politică responsabilă şi o guvernare sănătoasă iar pentru acestea avem o lista de cerinţe:
1. Demisia Guvernului Grindeanu
2. Demisia şefilor celor 2 Camere ale Parlamentului complici şi susţinători ai ordonanţelor controversate.
3. Tragerea la răspundere a celor implicaţi în acest abuz de putere.
4. Respectarea independenţei Justiţiei şi asigurarea integrităţii DNA şi DIICOT.
Puncte din Proclamaţia de la Timişoara 04.02.2017 la care aderăm:
1. Nu mai dorim repetarea unui astfel de abuz de putere din partea Guvernului indiferent de culoarea politică a acestuia.
2. Organizarea unui Referendum în vederea susţinerii luptei anti corupţie.
3. Controlul de constituționaliate al legilor şi ordonanţelor de urgenţă să se realizeze şi la iniţiativa directă şi neintermediată a cetăţenilor.
4. Acordarea unor prerogative suplimentare Curţii Constituţionale pentru suspendarea aplicării actelor normative susceptibile de încălcare a Constituţiei.
5. Depolitizarea funcţiilor publice şi ocuparea acestora doar pe baza de concurs.
6. Eliminarea avizului parlamentar pentru cercetarea penală a demnitarilor.
7. Fără persoane cercetate, trimise în judecată şi condamnate penal cu suspendare, pe listele electorale cât şi în funcţiile publice’’.
Reaminitim că la Sibiu au fost proteste în ultimele șapte zile. Cei mai mulți participanți au fost duminică seară, atunci când pe străzile principale ale orașului au protestat aproape 45.000 de sibieni.

Ultima oră

Comentariul meu