Avocatul poporului sesizează CCR în privința OUG-urilor de modificare a codurilor penale

Avocatul Poporului Victor Ciorbea a anuntat ca sesizeaza Curtea Constitutionala in legatura cu OUG de modificare a legislatiei penale.

Avocatul Poporului a spus ca a constatat neindeplinirea cerintelor referitoare la existenta urgentei si a cazului exceptional care sa permita adoptarea unei astfel de Ordonante de Urgenta a Guvernului.
„Am constatat neindeplinirea cerintelor referitoare la existenta urgentei si a cazului exceptional care sa permita adoptarea unei astfel de OUG. Guvernul mentioneaza in Nota de fundamentare necesitatea implementarii unei directive europene, insa termenul este 1 aprilie 2018, prin urmare destul de lung, deci nu se justifica OU”, a declarat Ciorbea.
El a mai spus ca Avocatul Poporului are „in mod indiscutabil calitate procesuala activa de a ridica exceptia de neconstitutionalitate”.
Victor Ciorbea a mai atat ca OUG mai cuprinde si un element de imprevizibilitate, de incertitudine care e contrara cerintelor in materie, legat de infractiunea de abuz in serviciu:
„In ceea ce priveste abuzul in serviciu, este adevarat ca avem bine cunoscuta decizie a CCR si ca prin OUG s-a tinut seama de cerintele formulate in decizia CCR, dar in OUG se foloseste, se adauga, se mentioneaza, se face trimitere si la vatamare certa a drepturilor unei persoane fizice sau juridice.
Legiuitorul nu defineste in cuprins ce inseamna aceasta vatamare grava, prin urmare apare inca un element de imprevizibilitate de incertitudine care e contrara cerintelor in materie”, informează Stirileprotv.ro,

Sinteza declaratiilor:
– Am primit de la procurorul general o scrisoare in care ma roaga sa am in vedere cateva aspecte de neconstitutionalitate. Am avut in vedere si acest document.
– Am atasat documentul la exceptia propriu-zisa. Dupa cum ati putut deduce din ce am mentionat am decis sa ridic exceptia de neconstitutionalitate. Aceasta va pleca in cateva minute spre Curtea Constitutionala.
– Regret ca n-am fost in stare sa rezist solicitarilor, presiunilor, rugamintilor unora dintre dumneavoastra si miercuri dimineata v-am dat un raspuns inainte de a fi in posesia Monitorului Oficial si inainte de a fi verificat daca exista precedente in aceasta materie.
Oricum, ii multumesc domnului presedinte pentru precizarea facuta in legatura cu existenta acelui precedent. Verificand si prevederile ordonantei, publicata in Monitorul Oficial, am constatat ca avem, in opinia noastra, indiscutabil, calitate procesuala activa de a ridica exceptia de neconstitutionalitate.
O parte a ordonantei a intrat in vigoare chiar in noaptea de miercuri, iar cealalta parte va intra in vigoare peste 10 zile, dar exista acel precedent care se confirma, l-am verificat si este real.
In legatura cu criticile de neconstitutionalitate, voi mentiona doar cateva dintre ele. Am retinut o prima critica, ce vizeaza elemente de extrinseci ordonantei de urgenta. Ea se refera la neindeplinirea din punctul nostru de vedere a cerintelor referitoare la existenta urgentei si a cazului exceptional care sa permita adoptarea unei astfel de ordonante de urgenta.

Victor Ciorbea a anuntat miercuri ca va analiza argumentele presedintelui Klaus Iohannis cu privire la posibilitatea de atacare la CCR a OUG privind modificarea Codurilor penale, afirmand ca o decizie in acest caz va fi luata in cel mai scurt timp.
„Domnul presedinte a mentionat o decizie din 2013 a CCR, pentru ca textele legale sunt cele mentionate azi dimineata. Vom analiza cu toata seriozitatea aceste argumente care ne-au fost prezentate de domnul presedinte si vom incerca sa luam o decizie in cel mai scurt timp. (…)
Daca citim legea, legea asa spune, ca daca exista decizii ale CCR care fac exceptie de la aceasta prevedere legala le analizam si vedem ce se poate face”, a spus Ciorbea, dupa intalnirea cu presedintele Klaus Iohannis.

Ultima oră