video - iohannis: ceea ce a făcut guvernul noaptea trecută este inacceptabil, este o ofensă adusă justiţiei

Președintele României are o reacție dură, după ce Guvernul a aprobat prin OUG modificările codului penal.

Șeful statului a participat astăzi la ședința Consiliului Suprem al Magistraturii, ședință pe care a și condus-o : „Prezenţa mea astăzi, aici, se datorează faptului că avem o situaţie neobişnuită. Guvernul a aprobat, noaptea o OUG, făă ca acest act normativ să fi fost pe ordinea de zi a Guvernului, fără avizul CSM(…) Pot să spun că am aflat opinia membrilor CSM. Din punctul meu de vedere, doamna preşedinte a CSM e hotărâtă să sesizeze CCR pentru un conflict între instituţii. Toţi mebrii CSM sunt solidari cu preşedinta CSM. Eu plec mulţumit de aici, am putut să constat o solidaritate cu preşedinta CSM (…) Acest conflict e evident”, a declarat şeful statului la finalul şedinţei CSM.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, miercuri dimineaţă, la şedinţa CSM. Înaintea şedinţei, preşedintele a spus că ceea ce a făcut Guvernul este „inadmisibil, inacceptabil, e un scandal, o bătaie de joc”,

„Este inadmisibil, inacceptabil, e un scandal, o bătaie de joc. Nu se poate ca Guvernul să adopte noaptea fără avizul CSM, fără să fie inclusă pe ordinea de zi o documentaţie, o OUG într-un domeniu atât de sensibil cum e Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Această chestiune nu e pur şi simplu tolerabilă. Pentru a vedea cum vede sistemul de justiţie această chestiune am venit azi la CSM”, a declarat Klaus Iohannis înainte de a participa la şedinţa CSM.
Întrebat dacă consideră că este un proiect cu dedicaţie şi dacă da, pentru cine, Iohannis a răspuns că nu asta este problema.
„Nu vreau să intru în astfel de detalii. Au fost multe luări de poziţie şi multă lume a spus cu punct şi virgulă că sunt acte nomative cu dedicaţie, însă nu asta e problema. Problema e că în acest fel cum a procedat Guvernul nu se poate proceda într-un stat de drept”, a spus Iohannis.
Şeful statului a subliniat că Executivul va trebui să dea socoteală românilor pentru modul în care a procedat.
„E inadmisibil să tot fugă de presă şi de explicaţii. A fost inadecvat modul în care Guvernul a prezentat aceste concluzii şi acte normative. La un moment dat, Guvernul va trebui să dea socoteală românilor de ce au procedat aşa şi nu altfel”, a afirmat şeful statului.
Întrebat dacă va face o vizită Avocatului Poporului, Iohannis a răspuns: „Asta discutăm mai târziu”.
Anterior, şeful statului anunţase că „îi va face o vizită” şi Avocatului Poporului, cel care poate sesiza CCR în cazul Ordonanţei Guvernului.
„Mă gândesc să-i fac o vizită astăzi, nu mi-e dor de el dar trebuie să-i comunic personal că aşteptăm cu toţi o poziţie din partea lui”, spunea Klaus Iohannis.

 

Ultima oră

Comentariul meu