CSM decide dacă atacă ordonanţa
Presedintele Klaus Iohannis (S) si premierul Sorin Grindeanu (D) participa la sedinta de guvern de la palatul Victoria din Capitala, miercuri, 18 ianuarie 2017. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Consiliul Superior al Magistraturii decide dacă atacă la Curtea Constituţională ordonanţa de modificare a codurilor penale, adoptată azi noapte de Guvern. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la ieşirea de la şedinţa CSM, că preşedinta Consiliului, Mariana Ghena, e hotărâtă să sesizeze CCR pentru un conflict între instituţii.

„Prezenţa mea astăzi aici se datorează faptului că avem o situaţie neobişnuită (…) Pot să spun că am aflat opinia membrilor CSM. Din punctul meu de vederem doamna preşedinte a CSM e hotărâtă să sesizeze CCR pentru un conflict între instituţii. Toţi mebrii CSM sunt solidari cu preşedinta CSM. Eu plec mulţumit de aici, am putut să constat o solidaritate cu preşedinta CSM (…) Acest conflict e evident”, a declarat şeful statului la finalul şedinţei CSM.
Şeful statului a anunţat că „îi va face o vizită” şi Avocatului Poporului, cel care poate sesiza CCR în cazul Ordonanţei Guvernului. „Nu mi-e dor de el”, a comentat preşedintele, informează gândul.info.ro.
„Este inadmisibil, inacceptabil, e un scandal, o bătaie de joc. Nu se poate ca Guvernul să adopte noaptea fără avizul CSM, fără să fie inclusă pe ordinea de zi o documentaţie, o OUG într-un domeniu atât de sensibil cum e Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Această chestiune nu e pur şi simplu tolerabilă. Pentru a vedea cum vede sistemul de justiţie această chestiune am venit azi la CSM”, a declarat Klaus Iohannis înainte de a participa la şedinţa CSM.
„În cursul serii am primit un proiect de OUG pentru a ne pronunţa în legătură cu acest proiect şi pentru asta a fost convocat plenul CASM în acest moment. După cum se vede, am fost puşi în faţa faptului împlinit”, a declarat procururul general al României, Augustin Lazăr, înainte de a intra la şedinţa CSM.
Întrebat cum mai poate CSM să influenţeze OUG, Lazăr a răspuns: „E o bună provocare pentru autoritatea judecătorească şi autoritatea judecătorească e cea care trebuie să dovedească acum că are substanţă şi că nu poate fi tratată drept cantitate neglijabilă”.
„E imperios necesar ca ea să fie atacată la CCR pentru că derapajul de neconstituţionalitate e vădit”, a mai spus Lazăr, adăugând că „va putea fi observat cu uşurinţă acest derapaj”.
„Doresc să vă spun că în calitate de membru al CSM am şi eu partea mea de decizie şi de responsabilitate de a examina şi a-mi exercita partea care îmi revine din această autoritate a CSM. Punctul de vedere al CSM e foarte important şi urmează ca azi să se expună un nou punct de vedere. Pentru a avea o aplicare a legii eficace, e nevoie să ai instrumente juridice la nivelul celor apte de a combate acest fenomen. Când am intrat în UE, tocmai cu acest pachet legislativ am intrat”, a declarat procururul general al României, Augustin Lazăr, înainte de a intra la şedinţa CSM, întrebat ce îi răspunde ministrului Florin Iordache, care a spus că Parchetul trebuie doar să aplice legile, în timp ce elaborarea lor este atribuţia Parlamentului.
„Singurul lucru pe care pot să îl spun: noi ca popor avem o problemă cu valorile morale. OUG a a fost adoptată fără avizul CSM”, a declarat preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea.
Adoptarea ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală de către Guvern reprezintă „o nesocotire gravă a dispoziţiilor legale în materia avizării şi a punctului de vedere pe care Plenul CSM avea abilitarea legală de a-l exprima”, a transmis CSM, miercuri dimineaţă, în cadrul unui comunicat de presă.
Consiliul Superior al Magistraturii apreciază că solicitarea Ministerului Justiţiei, transmisă Consiliului la data de 31.01.2017, în jurul orelor 17.00, de avizare a Proiectului de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, „nu reprezintă o intenţie reală în obţinerea avizului prevăzut de lege, având în vedere adoptarea, în şedinţa Guvernului din seara zilei de 31.01.2017, a proiectului de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, anterior consultării corpului profesional şi avizării de către Consiliul Superior al Magistraturii”.
Consiliul Superior al Magistraturii transmite că, anterior şedinţei Guvernului din seara zilei de 31.01.2017, ministrul Justiţiei a fost personal înştiinţat şi invitat să participe, în calitate de membru de drept al CSM, la şedinţa plenului convocată de urgenţă pentru data de 01.02.2017, ora 9.00, tocmai pentru analizarea şi dezbaterea solicitării de avizare.
„CSM consideră că adoptarea proiectului în condiţiile menţionate reprezintă o nesocotire gravă a dispoziţiilor legale în materia avizării şi a punctului de vedere pe care Plenul CSM avea abilitarea legală de a-l exprima”, se mai arată în comunicatul de presă al CSM.

Ultima oră