update foto video – fuga lolelor a animat sibiu. super spectacol în centru și muzeul în aer liber

Lolele au fugit la propriu prin oraș. Parada a avut loc atât în zona centrală a Sibiului cât și în Muzeul în Aer Liber. Spectatorii au aplaudat parada celor peste 250 de lole.

Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu și Asociaţia „Breasla Lolelor” din Agnita (jud. Sibiu au organizat sâmbătă în Sibiu, acțiunea culturală „Fuga Lolelor” (germană: „Urzelnlauf”), cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu prin Complexul Muzeal „ASTRA“ – Muzeul de Etnografie și Artă Populară Săsească Emil Sigerus și al Asociației Urzelnzuft Sachsenheim e.V. din Germania.update foto video – fuga lolelor a animat sibiu. super spectacol în centru și muzeul în aer liber
La paradă au luat parte peste 250 de lole – personaje mascate (germ. Urzeln), cu vârste cuprinse între 10 și 60 de ani, care vor însoţi personajele simbolice tradiţionale ale breslelor săseşti din Agnita.
Organizarea paradei a avut loc cu plecarea din parcarea Sălii „Thalia” şi apoi s-a defilat pe strada Cetății până în Piața Mare, unde a avut loc spectacolul lolelor şi reprezentaţii de măiestrie ale personajelor.

update foto video – fuga lolelor a animat sibiu. super spectacol în centru și muzeul în aer liber

Parada a pornit într-o ordine bine stabilită (biciuitorii, breasla Cizmarilor, breasla Croitorilor, breasla Dogarilor, breasla Blănarilor și breasla Curelarilor cu atributele fiecăruia Mummerl și căluțul, Reifenschwinger, căluțul din lemn, carul alegoric și altele).
Tot la ora 11.00 în Muzeul din aer liber la Pavilionul Multicultural Muzeal ASTRA (intrarea principală) a avut loc loc o reconstituire a acestui obicei pe tema „Lolele colindă casele săseşti din Muzeul în aer liber”.
Dispărut din România odata cu emigrarea saşilor, acest obicei este atestat înca din sec. al XVII–lea şi înglobează obiceiuri ale breslelor locale conduse de saşi. In prezent, obiceiul continuă să fie practicat, conform datinei, de către „Urzelnzunft Sachsenheim e.V.”, în Germania.update foto video – fuga lolelor a animat sibiu. super spectacol în centru și muzeul în aer liber
Prin costumul lor aparte şi prin zgomotul pe care îl provoacă evenimentul a fost împrumutat şi la Sibiu de câteva ori pentru deliciul sibienilor, dar şi al turiştilor.
Acest obicei se desfășoară în perioada carnavalului și probabil, diferite alte culte au stat la baza nașterii unor asemenea tradiții. În special, îmbrăcămintea, diferite însemne, instrumente care fac zgomot și diferite alte elemente ne conduc la ideea unor astfel de tradiții vechi. Fuga Lolelor din Agnita este un astfel de obicei și anume unul cu mult zgomot și mișcare. Pocnetul bicelor și zgomotul diferitelor instrumente cum sunt talangele, păcănitoarele sunt cele care ajută acestui obicei.
Dacă în anul 2006 se conturau primele mişcări de reînviere a obiceiului Lolelor, anul 2007 a fost o prezentare a întregului eveniment, cu participare germană, în anul 2008 s-au prezentat ca şi o asociaţie, iar după anul 2009 ca un eveniment care nu trebuie să lipsească din acţiunile culturale ale oraşului Agnita. Acest eveniment se prezintă astfel ca o moştenire culturală şi poate deveni o acţiune a oraşului. Sursa video: Sibiul în Imagini – Facebook.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică