Se inaugurează primul centru de primire a victimelor violenței domenstice din Sibiu

Nu, violenței domestice! este proiectul prin care DGASPC Sibiu are un Centrul de Primire în Regim de Urgență pentru victimele violenței domestice „SF. Ana” care asigură servicii de specialitate victimelor violenței domestice din județul Sibiu.

Centrul va fi inaugurat în cadrul conferinței care va avea loc LUNI, 30 ianuarie, ora 12.00, în sala de ședințe a Consiliului Județean Sibiu, conferință în cadrul căreia sunt prezentate serviciile sociale care sunt furnizate beneficiarilor cat și modul de accesare a acestor servicii, contextul care a dezvoltat serviciul, rezultatele așteptate precum și evidențierea suportului din partea mecanismului financiar.
Pornind de la ideea că violența în familie este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă societatea contemporană atât la nivel național cât și la nivelul județului Sibiu, DGASPC Sibiu împreună cu Consiliul Judeţean Sibiu au depus Proiectul “Nu, violenței domestice!” şi au obţinut finanţare prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, având ca prioritate de finanţare sprijinirea reţelei de unităţi în contextul legii privind violența domestica.

Capacitate de 20 de locuri
Proiectul inaugurat public a cărei finanțare nerambursabilă este de 305.689 euro, a presupus reabilitarea unui imobil în care funcționează Centrul, pus la dispoziție de o primărie din județ, devenită partener în acest proiect. Până în prezent, valoare investiției este de 1346560,05 lei.
Centrul este dotat cu 6 dormitoare cu baie proprie, living cu loc de servit masa, bucătărie, baie pentru angajați, birou administrativ. Are o capacitate de 20 de locuri și oferă victimelor violenței găzduire și servicii adaptate nevoilor specifice. Beneficiarii direcți ai centrului sunt victimele violenței domestice (femei, copii, mame cu copii) pentru care se impune separarea de agresor, care au nevoie de găzduire şi protecţie, consiliere psihologică, juridică, familială, profesională, sau alte servicii respectiv informarea asupra drepturilor pe care le au, acompanierea în vederea obţinerii de documente. Toate aceste servicii sunt asigurate de un asistent social, psiholog, jurist și șofer care vor lucra în cadrul Centrului.

De ce un astfel de centru
Necesitatea unui centru destinat victimelor violenţei domestice a apărut în urmă cu câţiva ani, când specialiştii DGASPC au observat creşterea numărului de reclamaţii privind violenţa domestică. În anul 2013 s-au înregistrat 14 sesizări cu 44 de victime, dintre care 30 de copii, în anul 2014 au fost 24 de sesizări cu 87 de victime, dintre care 30 de copii, în 2015 au fost 24 de sesizări cu 76 de victime dintre care 51 de copii, iar în anul 2016 au fost înregistrate 26 de sesizări cu 88 de victime dintre care 62 au fost copii.
Proiectul este implementat în cadrul Programului RO 20- „Violența domestică și violența bazată pe deosebire de sex” finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014. Fondurile necesare finanțării activității Centrului de primire în regim de urgenţă vor fi asigurate de către Consiliul Județean Sibiu pentru o perioadă de cel puțin 5 ani, potrivit condițiilor proiectului.

Ultima oră