video – klaus iohannis prezidează ședința de guvern. ce a spus șeful statului despre legea amnistiei

Klaus Iohannis a surprins pe toată lumea prin participarea sa la ședința ordinară de miercuri a Guvernului Grindeanu. Iohannis a anunțat la începutul ședinței că a fost asigurat de premier că grațierea și modificare codurilor penale nu sunt pe ordinea de zi.

“Cunoaşteţi povestea, că este un elefant în încăpere, dar nu se vede. Sunt doi elefanţi: ordonanţa de graţiere şi ordonanţa de modificare a Codurilor penale. Evident că şi despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai de dimineaţă, iar domnia sa mi-a spus că discuţia avusese loc deja cu anumiţi colegi din Guvern şi că nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentară aceste două chestiuni”, a afirmat preşedintele citat de news.ro. Iohannis a subliniat că Sorin Grindeanu ”s-a angajat” ca aceste chestiuni să nu fie “băgate peste noapte” în nicio şedinţă de Guvern, ci prezentate public după ce Guvernul va ajunge la o formă a proiectelor. “Sper să fiu în asentimentul domnului prim-ministru. (…) Să fie date spre consultare tuturor entităţilor prevăzute de lege”, a adăugat el, referindu-se la CSM, la organizaţii profesionale şi la opinia publică.
“Este obligatoriu să respectăm aceste chestiuni şi subliniez: înainte să ajung eu la Guvern, domnul prim-ministru analizase cu maximă responsabilitate aceste chestiuni şi aşa a fost posibil ca în 20 de minute sau cât am stat noi doi împreună să ajungem la consens, fiindcă amândoi, şi evident toţi membrii Guvernului, dorim să consolidăm statul de drept, şi atunci o parte importantă este respectarea normelor şi nu în ultimul rând respectarea românilor şi a asociaţilor şi a societăţii civile”, a spus Iohannis. La finalul acestor declaraţii, Klaus Iohannis a rămas să prezideze şedinţa de Guvern.
Şeful statului a sosit în jurul orei 9.30 la Palatul Victoria şi a avut o întrevedere cu premierul Grindeanu, de aproximativ 20 de minute, după care a venit împreună cu acesta la şedinţa Executivului pe care o prezidează. Preşedintele a decis să vină miercuri la Guvern, în condiţiile în care în spaţiul public au apărut informaţii privind posibilitatea introducerii pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern a unui proiect de OUG de modificare a Codului penal, inclusiv în vederea graţierii unor pedepse şi dezincriminării unor fapte.
Potrivit Constituţiei, preşedintele poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii. Preşedintele prezidează şedinţele de Guvern la care participă. Este prima şedinţă de Guvern la care vine Klaus Iohannis în timpul mandatului său. VIDEO AICI.

Ultima oră

Comentariul meu