video cele mai bune filme și piese de teatru ale lui ion besoiu. rolul care l-a făcut celebru a fost în "toate pânzele sus"

Actorul de teatru și film Ion Besoiu a debutat în 1957, însa rolul care i-a adus celebritatea este Anton Lupan, din serialul „Toate pânzele sus”, după cartea lui Radu Tudoran.

Remarcabile au fost si rolurile din Mihai Viteazul sau Nemuritorii, sub regia lui Segiu Nicolaescu.
Ion Besoiu povestea cu umor ca nu a visat sa devina actor, insa a fost remarcat de catre dramaturgul Radu Stanca pe cand era licean, si care i-a schimbat destinul.
Ion Besoiu, in 2015: „Eu am vrut sa ma fac profesor de romana, de literatura comparata sau marinar. Marinar m-am facut, mult mai tarziu.”

video cele mai bune filme și piese de teatru ale lui ion besoiu. rolul care l-a făcut celebru a fost în "toate pânzele sus"

„Toate panzele sus”

video
play-sharp-fill

Dupa debutul pe scena Teatrului de Stat din Sibiu, Ion Besoiu a ajuns in Bucuresti, unde a devenit membru al echipei de actori a Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra”, pe scena caruia a jucat din 1967. Ulterior, a fost, timp de 12 ani, director al acestui teatru.
In cariera sa teatrala, a interpretat numeroase roluri alaturi de mari actori ai scenei romanesti.
Printre numeroasele piese in care a fost distribuit se numara: „Livada de visini” de A.P. Cehov (1967), „Puricele” de Georges Feydeau (1969), „Acesti nebuni fatarnici” de Teodor Mazilu (1970), „Pescarusul” de A.P. Cehov (1977), „Rezervatia de pelicani” de D.R. Popescu (1983), „Unchiul Vanea” de A.P. Cehov (1985), „Hamlet” de William Shakespeare (1985), „Visul unei nopti de vara” de William Shakespeare (1991), „Trei surori” de A.P. Cehov (1995), „Sase personaje in cautarea unui autor” de Luigi Pirandello (1995), „Caligula” de Albert Camus (1996), „Mutter Courage” de Bertolt Brecht (1999), „Exista nervi” de Marin Sorescu (2001), „Oblomov” dupa I.A. Goncearov (2003).

Piesa de teatru „Livada de visini”

video
play-sharp-fill

Din bogata sa filmografie, cu peste 80 de filme, amintim: „Haiducii”, „Ultimul cartus”, „Actorul si salbaticii”, „Nemuritorii”, „Un comisar acuza”, „Toate panzele sus”, „Revansa”, „Drumul oaselor”, „Ultima noapte de dragoste”, „Capcana mercenarilor”, „Furtuna”, „Cartierul Veseliei”, „Castelul condamnatilor”, „Mihai Viteazul”, „Ion, blestemul pamantului, blestemul iubirii”, „Horea”, „Colierul de turcoaze”, „Mircea”, „Kilometrul 36”, „Polul Sud”, „Aceasta lehamite”, „Tancul”, „Lombarzilor 8” (serial TV).

O viață dedicată artei

video
play-sharp-fill

In 2008, a facut parte si din distributia filmului „Cenusa si sange”, coproductie Franta-Romania-Portugalia, in regia lui Fanny Ardant.
In 2009, Ion Besoiu a filmat pentru doua episoade din telenovela „Regina”, difuzata de postul Acasa TV.
A lucrat cu regizori ca Sergiu Nicolaescu, Geo Saizescu, Andrei Blaier, Alexandru Tatos, Mircea Dragan, Mircea Muresan si altii.

video
play-sharp-fill

Potrivit Stirileprotv.ro, pe 11 martie 2015, Ion Besoiu marturisea ca, la implinirea varstei de 84 de ani, isi dorea sa aiba in continuare mintea limpede si sa fie sanatos.
„Imi doresc sa-mi dea Dumnezeu sanatate si mintea limpede in continuare. Imi doresc si pace pe pamant si intre oameni bunavoire, fiindca ma ingrijoreaza situatia aceasta de razboi si eu, care am trait si razboiul, sunt satul de asa ceva. Este ingrijorator, inspaimantator ce se intampla acum in lume”, declara in 2015 Ion Besoiu,.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică