Nepotul maestrului Besoiu: ”S-a stins un om de mare spiritualitate și de mare cultură”

Nepotul regretatului maestru, ne spune cu durere în suflet că Ion Besoiu s-a stins din viață în urma celui de-al treilea infarct suferit în această dimineață: ”Ultimul infarct i-a fost fatal. S-a stins un om de mare spiritualitate și de mare cultură”.

Actorul sibian a avut grave probleme de sănătate anul trecut și din păcate intervențiile medicilor de la Institutul pentru Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu, au fost în zadar. Acesta a fost internat pe parcursul anului trecut, încă din luna martie.
”A trăit într-un spirit cu cinste”
Nepotul maestrului, Adrian Besoiu, ne spune că actorul a trăit într-un spirit cu cinste și omenie,că îi plăcea tare mult să citească și că a avut multe satisfacții în lumea teatrului și a filmului.
Ion Besoiu a debutat în carieră la 19 ani, în 1950, dar consacrarea a cunoscut-o abia după 1978, după apariţia filmului ”Toate pânzele sus”, regizat de Mircea Mureşan, în care i-a avut parteneri pe marii actori Ilarion Ciobanu şi Jean Constantin.
A jucat pe scena Teatrului „Radu Stanca”, din Sibiu, timp de 16 ani, după care s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra”. A fost, timp de 12 ani, directorul Teatrului Bulandra.
Cele mai cunoscute roluri ale actorului Ion Besoiu sunt Cloşca, în „Procesul lui Horia” (1967), Serebreakov, în „Unchiul Vanea” (1983), Polonius, în „Hamlet” (1985), Oronte, în „Mizantropul” (1989), Corifeu, în „Antigona” (1993), Ferapont, în „Trei surori” (1995), Senecus, în „Caligula” (1996), şi Muhoiarov Ivan Matveevici, în „Oblomov” (2003).
Câteva dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu sunt: „Furtuna”, „Neamul Şoimărestilor”, „Haiducii”, „Răscoala”, „Mihai Viteazul”, „Ciprian Porumbescu”, „Păcală”, „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”, „Ultima noapte de dragoste”, „Lumini şi umbre”.
Cetățean de onoare al Sibiului.
Ion Besoiu s-a născut la Sibiu pe 11 martie 1931. Actorul de film, radio, teatru și televiziune a absolvit Academia de Teatru și Muzică din Sibiu. A debutat în ’57, iar în ’70 a jucat în serialul Toate Pânzele Sus.
În 2001, a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Sibiu, alături de regretata interpretă de muzică populară din Mărginimea Sibiului, Doamna Munților, Lucreția Ciobanu,  pe scena Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților.Nepotul maestrului Besoiu: ”S-a stins un om de mare spiritualitate și de mare cultură”La 19 martie 2001, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, preşedintele Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de cavaler, subliniind contribuţia lui Besoiu la „dezvoltarea artei teatrale româneşti, prin prestigioasa şi remarcabila sa activitate de actor, director de teatru şi pedagog.”
De asemenea, Ion Besoiu a fost preşedinte executiv al Fundaţiei „Sibiul Vechi. Sibiu – Hermannstadt”, asociaţie care îi ajută pe tinerii talentaţi şi care oferă premii etnografilor.
Avea pregătit locul de veci
Ion Besoiu avea pregătit, de câţiva ani, locul de veci, care se află în cimitirul Bellu, pe Aleea Artiştilor, lângă cea de-a patra soţie, pe nume Luminiţa, considerată marea iubire a actorului.
„Când a murit, mi s-a zguduit credinţa în Dumnezeu”, mărturisea Ion Besoiu despre Luminiţa, pe care a luat-o de soţie când avea 61 de ani.
Ioana, în vârstă de 36 de ani, este singura fiică a lui Ion Besoiu, pe care o are împreună cu fosta sa soţie, actriţa Emilia Dobrin. Ioana i-a dăruit tatălui ei doi nepoţei gemeni.
”S-a dus alături de prieteni și de colegii de breaslă”.
Pe Ion Besoiu şi Jean Constantin i-a legat o prietenie de-o viaţă. Actorul a povestit în nenumărate rânduri de petrecerile de pomină organizate de Jean Constantin.

Nepotul maestrului Besoiu: ”S-a stins un om de mare spiritualitate și de mare cultură”

Ion Besoiu a trăit în perioada boemiei legendare din teatrul românesc. Prietenii actori îl alintau pe Ion Besoiu cu porecla „Jimmy.”
”Se duce alături de prieteni și de colegii de breaslă pe care i-a iubit și i-a prețuit în fiecare moment al vieții sale. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace” spune Adrian Besoiu pentru Ora de Sibiu.
Maestrul Ion Besoiu, a avut un îndemn pentru toți cei care îl iubesc și îl îndrăgesc:” „Să trăiți după idealuri, să credeți în ele. Să încercați să faceți fericiți pe cei din jurul vostru, pentru că atunci veți fi și voi fericiți. Și să credeți în dragoste, pentru că fără dragoste, nu există nimic altceva.”

Ultima oră