video – a murit ultimul om care a pășit pe lună. avea 82 de ani

Veste tristă venită de peste Ocean. Ultimul om care a pășit pe Lună, a murit luni în SUA. Americanul Eugene Cernan avea 82 de ani.

Astronautul american Eugene Cernan, ultimul om care a păşit pe Lună, a murit luni, la vârsta de 82 de ani, au anunţat reprezentanţii NASA, citați de news.ro. Eugene ”Gene” Cernan, căpitan în marina americană, a rămas în istoria explorării spaţiale prin cele trei zboruri pe care le-a efectuat în cosmos, dintre care două au reprezentat misiuni spre Lună.
De asemenea, el a fost cel de-al doilea american care a efectuat o ieşire pe orbită şi ultimul om care şi-a lăsat amprentele picioarelor pe suprafaţa Lunii.
Gene Cernan a fost unul dintre cei 14 astronauţi selectaţi de NASA în octombrie 1963. A pilotat vehiculul spaţial din misiunea Gemini 9, al cărei comandant a fost Thomas P. Stafford, în cadrul unui zbor orbital de trei zile, în iunie 1966. Gene Cernan a petrecut mai mult de două ore pe orbită, în afara capsulei spaţiale, în cadrul acelei misiuni.
În mai 1969, a devenit pilotul modulului lunar din misiunea Apollo 10, primul zbor de testare detaliată a funcţionării în spaţiu a unui modul care urma să se plaseze pe Lună. Misiunea a confirmat performanţa, stabilitatea şi sustenabilitatea comenzilor vehiculului Apollo, transmisiunilor şi modulelor lunare. Misiunea a inclus o coborâre până la altitudinea de opt mile nautice faţă de suprafaţa Lunii.
Într-un interviu acordat în 2007 pentru NASA, Gene Cernan a spus: ”I-am tot spus lui Neil Armstrong că noi am trasat acea linie albă pe cer, până jos de tot, spre Lună, până la 47.000 de picioare (14.325 de metri, n.r.), ca să nu ne rătăcim, şi tot ce trebuia să facem era să aselenizăm. Într-un fel, i-am uşurat munca”.
Gene Cernan şi-a încheiat cariera de explorator al spaţiului în calitate de comandant al ultimei misiuni pe Lună cu echipaj uman la bord, în decembrie 1972. În călătoria spre Lună, echipajul lui a realizat o fotografie a Terrei care a devenit legendară, cu ambele emisfere luminate de razele Soarelui. Intitulată ”Whole Earth”, în acea imagine sunt vizibile Africa, Peninsula Arabică şi calota glaciară de la Polul Sud. Acea fotografie, care a devenit extrem de populară în anii ce au urmat, a fost denumită ”Blue Marble”, o sintagmă folosită şi în zilele noastre de NASA în galeria sa imagini ”NASA Earth”.
Misiunea Apollo 17 a stabilit câteva noi recorduri pentru zborurile spaţiale cu echipaje umane, inclusiv cel de durată pentru un zbor lunar cu aselenizare (301 ore şi 51 de minute), cele mai îndelungate activităţi extravehiculare pe suprafaţa Lunii (22 de ore şi 6 minute), cea mai mare cantitate de mostre lunare aduse pe Terra (aproape 113 kilograme) şi cel mai îndelungat timp petrecut pe orbita lunară (147 de ore şi 48 de minute).

video – a murit ultimul om care a pășit pe lună. avea 82 de ani
video
play-sharp-fill

Gene Cernan şi colegul lui de echipaj Harrison H. (Jack) Schmitt au realizat trei deplasări – încununate cu succes – până la trei cratere din apropierea modulului lunar şi până la munţii Taurus-Litteow, petrecând pe suprafaţa satelitului natural al Terrei peste trei zile.
În timp ce părăsea suprafaţa Lunii, Gene Cernan a spus: ”Provocarea Americii de azi a clădit destinul omului de mâine. Acum, când părăsim Luna şi munţii Taurus-Littrow, plecăm aşa cum am venit şi, cu voia Domnului, ne vom întoarce, cu sentimente de pace şi speranţă pentru întreaga omenire”.
Pe 1 iulie 1976, Gene Cernan s-a pensionat din marina americană după o carieră de 20 de ani şi s-a retras în acelaşi timp din NASA. S-a orientat spre sectorul privat şi a devenit consultant pentru industria aeronautică şi comentator de televiziune pentru ABC News cu ocazia primelor zboruri efectuate de navetele spaţiale americane.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică