Povestea celui mai mare fermier al județului Sibiu. Ferma acestuia e un exemplu în toată România

Puțină lume știe că în județul Sibiu își desfășoară activitatea unul dintre cei mai mari fermieri ai Transilvaniei și totodată unul dintre cei mai harnici ai României. Familia Aflat este deja sursă de inspirație pentru mulți români care vor să investească în agricultură.

Teodor Aflat este cunoscut prin partea Sibiului ca fiind cel mai mare fermier din zonă. Lucrează o suprafață totală de circa 8.000 de hectare, ceea ce îl plasează pe un loc fruntaș în rândul agricultorilor din Ardeal. Exploatația sa este un veritabil model pentru agricultura intensivă, iar povestea de succes a lui Teodor Aflat poate fi o inspirație pentru mulți tineri care ponesc la drum în acest sector, anunță agrointel.ro.
În anul 2000, Teodor Aflat a intrat în agricultură cu o suprafață de 50 de hectare. Astăzi, fermierul se încăpățânează să le demonstreze și altora că ferma mare poate fi un model de succes pentru Ardeal, cu toate neajunsurile generate de soluri, expoziția terenului și chiar regimul de precipitații și căldură. În viziunea celui mai mare fermier din județul Sibiu, o exploatație mare nu se poate întreține decât cu utilaje performante, aceste atuuri fiind singurele care îi pot ajuta pe fermieri să atingă performanțe productive ridicate.

A început cu 50 de hectare. Acum are 8.000
De la 50 de hectare, Teodor Aflat a ajuns astăzi să lucreze circa 8.000 de hectare, cea mai mare parte arendate. Așa cum îi place să spună, la SC Agroferm SRL din Brateiu, județul Sibiu, ziua are 24 de ore. ”Nu am o pregătire de agronom, nu asta am făcut în viață, ci pur și simplu după studii, fiind băiat de la țară și obișnuit cu munca câmpului nu puteam să fac altceva. Am văzut în agricultură un domeniu de viitor din care aș putea să asigur un trai decent familiei. Am început să mă ocup serios de treabă în 2000, când am început să lucrez 50 de hectare, o suprafață mică acum, dar extrem de mare la acea vreme. Terenurile sunt localizate în partea de nord a județului Sibiu, în regiunea Mediaș. Lucrăm terenuri de la Mediaș, Sighișoara și până aproape de Târgu-Mureș”, a declarat Teodor Aflat.

Terenurile în pantă, o provocare pentru fermierul din Ardeal
Chiar dacă nu îi place să se laude, ardeleanul ne-a mărturisit că, la suprafața pe care o lucrează este unul dintre cei mai mari fermieri din județul Sibiu și Mureș. Cu toate astea zona de cultură în care își desfășoară activitatea nu este una deloc accesibilă, majoritatea terenurilor fiind în pantă, lucru care impune un consum mai mare de energie și combustibil pentru a prelucra și a pregăti solul pentru semănat.
”Nu am date concrete, dar cred că sunt cel mai mare fermier din județul Sibiu și Mureș, nu este o laudă, ci mai mult o povară. Nu e ușor să faci agricultură la cele mai înalte standarde pe aproape 8.000 de hectare. Condițiile de cultură de la mine din zonă nu sunt unele dintre cele mai ușoare. Nu îmi place să mă plâng și niciodată nu zic că ceva se poate sau nu se poate, dar la noi avem foarte mult deal, teren care se lucrează greu și care solicită utilaje și echipamente performante. Chiar dacă terenul nu ne ajută, avem un avantaj generat de condițiile meteo, care sunt favorabile pentru agricultură. Cu toate astea nimic nu mă împiedică să facă tehnologie și să lucrez terenurile ca la carte”, ne-a mărturisit producătorul.

Cea mai mare fermă din județul Sibiu
Sibianul are cea mai mare fermă din județ, dar are și cele mai performante utilaje și echipamente în care a investit câteva milioane de euro. ”Nu suntem o companie care astăzi a apărut pe piață și după ce a făcut bani a dispărut. Suntem oameni serioși, avem 16 ani de activitate și peste 100 de angajați. Ne-am dezvoltat treptat de-a lungul anilor, oamenii au prins încredere în noi și ne-au dat terenurile în arendă, așa am ajuns să lucrăm această suprafață însemnată. Am investit și foarte mult ca să ajungem aici. Am cumpărat utilaje și echipamente pe credit și am fost nevoit să vând la prețuri de nimic producția ca să-mi plătesc ratele. De-a lungul anilor cred că am investit câteva milioane de euro în utilajele cu care lucrăm pământul”, susține ardeleanul pentru agrointel.ro.

Ultima oră