Filarmonica de Stat Sibiu a programat pe data de 12 ianuarie 2017, la sala Thalia, un concert simfonic la care soliști sunt patru membri ai Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Sibiu, condusă de dirijorul rus Valentin Uryupin. Evenimentul este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Sibiu.
Spectatorii prezenți în sală vor putea asculta “Schelomo”- Rapsodie ebraică pentru violoncel şi orchestra de E. Bloch, Concert pentru violă în Re Major op.1 de C. Stamitz , Concert pentru fagot op.2 de Fr.Berwald și Concert pentru clarinet de A. Copland.
Makcim Fernandez Samodaiev
Născut în fosta URSS, la Volgograd, își petrece copilăria în Cuba, la Havana. Împletirea dintre originile slave și cele latine îi va oferi un spectru larg în viitoarea lui profesie, Makcim continuându-și educația muzicală la Școala Națională de Arte din Havana. Primul său concert public are loc la vârsta de 8 ani, iar continuarea studiilor muzicale îl poartă din Cuba înapoi în Rusia iar apoi spre Mexic, Elveția și Belgia. În acest pelerinaj interacționează cu mai mulți maeștrii ai violoncelului, care reprezintă deopotrivă tehnica franceză, germană și rusă precum: Vladimir Drobache, Gaiane Mdoyan și Viacheslav I. Ponamoriov. Este absolvent cu mare distincție al Conservatorului Regal din Anvers, Belgia, cu Diplomă în Interpretare Muzicală – Violoncel și obține Specializare ca “Solist Concertist” în aceeași instituție. În Belgia fondează unul dintre cele mai cunoscute și apreciate ansamburi de muzică de cameră, “Spirale Piano Trio”, cu care realizează înregistrări CD în Olanda pentru Skarster Music Investments; concertează în țări precum Belgia, Olanda, Franța, Elveția, Marea Britanie, Suedia, Germania, Spania, România, Cuba, Mexic și susține o constantă activitate de interpret în săli de concert de renume precum: BOZAR (Palais des Beaux Arts) și Flagey în Bruxelles, De Bijloke în Gent, De Singel în Anvers, Belgia, CNA (Centro Nacional de las Artes) în Mexico City. În decursul carierei sale interacționează cu muzicieni precum: Tomas Kakuska/Alban Berg Quartet, Alexander Ivashkin, Mijail Kugel, Renaud Capuçon, Mark Drobinsky, Natalia Pavlutskaja, Lluis Claret, Torleiff Teiden, Philippe Herreweghe, Mikhail Bezverkniy, Dmitri Jurovsky. Makcim Fernandez Samodaiev s-a stabilit la Sibiu în 2015, când a devenit solist instrumentist ai Filarmonicii de Stat Sibiu. Pe lângă activitatea de solist și membru al Filarmonicii de Stat Sibiu, susține o intensă activitate de concerte de muzică de cameră, motiv pentru care, în 2016, în Sibiu, împreună cu pianista Monica Florescu creează stagiunea camerală “Florescu-Fernandez & Friends”.
Gabriel Silişteanu
Este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, la clasa profesoarei Iulia Ţimiraş. La formarea sa profesională au contribuit instrumentişti recunoscuţi precum Sorin Gherbanovschi( Filarmonica Cluj-Napoca), Traian Boală ( cvartetul „Arcadia”), Radu Chişu (concertmaestrul orchestrei „Camerata Regală”). Gabriel Silişteanu a colaborat cu orchestre din Bucureşti ȋncă din studenţie ( Filarmonica „George Enescu”, Orchestra de cameră a Centrului Cultural „Tinerimea Română”), acumulând o bogată experienţă de orchestră. Ȋn prezent, este solist instrumentist al Filarmonicii de Stat Sibiu şi şeful partidei de violă a orchestrei „Camerata Regală”.
Ovidiu Borz
S-a născut la Oradea unde a și absolvit Liceul de Artă, promoția 2005. A urmat cursurile Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj Napoca – promoția 2009 și master promoția 2011. În perioada 2009 – 2011 este angajat la Filarmonica de Stat ”Transilvania” din Cluj Napoca. Timp de patru ani, între 2009 și 2013 este membru al Orchestrei Române de Tineret. A concertat ca solist împreună cu Orchestra de Cameră ”Liutaria” Cluj-Napoca, Orchestra de Cameră a Filarmonicii de Stat Sibiu, Orchestra Academiei de Muzică ”Gh. Dima” Cluj-Napoca, Orchestra de Cameră ”Augustin Bena” Alba Iulia. A colaborat cu Opera Română din Cluj-Napoca, Opera Maghiară Cluj Napoca, Filarmonica Arad, Filarmonica Odorheiu Secuiesc, Filarmonica de Stat Oradea, Filarmonica de Stat Transilvania Cluj Napoca, Filarmonica de Stat Sibiu. În prezent este angajat al Filarmonicii de Stat Sibiu.
Ciprian Dancu
A absolvit Facultatea de Muzică din Brașov la clasa prof.Daniel Theodoru și Iulian Rusu. Activitatea competițională însumează premii importante obținute la concursuri naționale și internaționale: Premiul I la Concursul internațional de clarinet „Mercadante”, Bari (Italia) 2005; Marele Premiu la Concursul național de interpretare „Marțian Negrea” Ploiești 2003,Premiul II la Concursul internațional ”Beethoven e i Classici” Salerno (Italia) 2003. A fost invitat să concerteze în calitate de solist pe scenele Filarmonicilor din Sibiu, Iași, Valcea, Timișoara, Oradea, Târgoviște, etc. și a susținut de asemenea o bogată activitate camerală, atât în țară cât și în străinătate (Weimer, Leipzig, Bari , Institutul Cultural Român Lisabona, etc.). Este membru în diferite formații camerale dintre care amintim Ansamblul de muzică Contemporană ”Icon Arts” și ”Capella Coronensis” din Brașov. A fost invitat la importante festivaluri precum “Festivalul George Enescu” București sau “Schwetzinger Festspiele” Germania.Din anul 2002 până în prezent este solist instrumentist al Filarmonicii de Stat Sibiu.
Biletele pentru acest eveniment se pot procura de la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu. Preţul unui bilet este de 20 și 30 de lei. Se acordă o reducere de 50% pentru elevi, studenţi şi pensionari.