Meteorologii ne dau în sfârșit și vești mai bune legate de vreme. Dacă zilele următoare ne așteptăm să ningă din nou, spre weekend temperaturile se vor ameliora treptat.
Vremea va fi geroasă până joi, cu temperaturi minime de până la minus 17 grade şi precipitaţii mixte combinate cu viscol puternic ce vor favoriza apariţia poleiului în judeţele Tulcea şi Constanţa, potrivit directorului general al ANM, Elena Mateescu, anunță news.ro. Vremea se va ameliora, însă, la sfârşitul săptămânii, iar temperaturile vor creşte.
„În această seară (marţi, n.r.), la ora 21.00 vom actualiza al doilea mesaj meteorologic, pentru că astăzi a mai fost încă în vigoare mesajul privind gerul persistent, codul portocaliu va deveni în toată ţara cod galben începând din această seară şi până în data de 12 ianuarie, ora 10.00, pentru că vom mai avea vreme rece, noaptea temperaturile coborând între minus 17 – minus 10, ceea ce înseamnă că până în 12 ianuarie nopţile vor fi extrem de geroase. În judeţele Tulcea şi Constanţa, în special în a doua parte a acestei nopţi, precipitaţiile mixte, combinate cu viscolul puternic, vor favoriza depunerea de polei”, a declarat Elena Mateescu, director general ANM.
Ea a adăugat că vremea se va ameliora la sfârşitul săptămânii, astfel încât, în cursul zilei de duminică, temperaturile vor putea ajunge până la 7-8 grade Celsius.
„Pentru sfârşitul de săptămână veştile sunt bune, pentru că vremea va intra într-un proces de ameliorare din perspectiva regimului de temperaturi, vorbind de la o perioadă foarte geroasă, la valori care să se încadreze pentru joi la cel mult minus 13 grade în zonele din estul Transilvaniei, până la valori chiar pozitive în cursul zilei de duminică, cel mult 7-8 grade, însă vor fi posibile intervale cu precipitaţii mixte”, a mai spus directorul ANM.
Peste 60 la sută din suprafaţa Dunării, acoperită cu sloiuri, posibil pod de gheaţă începând de miercuri
Un reprezentant al Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a subliniat că debitul Dunării a avut o valoare de 2.450 de metri cubi pe secundă, mult sub jumătate din media multianuală a lunii ianuarie, precizând că peste 60 la sută din suprafaţa apei este acoperită cu sloiuri.
„Astăzi (marţi), debitul Dunării la intrarea în ţară a avut valoarea de 2.450 de metri cubi pe secundă, valoare care este mult sub jumătate din media multianuală a acestei luni. Formaţiunile de gheaţă sunt în extindere şi intensificare. Avem peste 60-80 la sută din suprafaţa apei acoperită cu sloiuri şi avem blocaje de gheţuri pe braţul Sfântul Gheorghe”, a declarat reprezentantul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărie a Apelor.
El a mai spus că debitul la intrarea în ţară va continua să scadă şi va atinge o valoare minimă de 2.150 de metri cubi pe secundă şi, începând de miercuri, este posibilă apariţia podului de gheaţă pe anumite sectoare.
„Ca şi prognoză, debitul la intrarea în ţară va continua să scadă, atingând o valoare minimă de 2.150 de metri cubi pe secundă faţă de o normală a acestei luni de 4.950. Mai mult, începând de mâine, 11 ianuarie, este posibilă apariţia podului de gheaţă pe anumite sectoare în aval de Calafat, cu probabilitate mai mare în aval de Călăraşi şi în Delta Dunării”, a mai spus reprezentantul.