„Omu’ ăsta”, care cunoaște cel mai bine programul de guvernare al actualei majorități parlamentare, continuă seria declarațiilor mincinoase. Primele au fost promisiunile electorale de mărire a veniturilor pentru bugetari, neacoperite de sursele necesare. Așadar, minciună prin omisiune. Apoi, prin vocea premierului său, a anunțat că prosperitatea oamenilor este prioritatea pentru noul guvern, pe urmă vin investițiiile. Minciună prin inducere în eroare. Nici nu–mi pot imagina o discuție între economiști de meserie, din care să rezulte posibilitatea guvernării cu o asemenea politică economică. În fine, de curând d-l Dragnea tuna și fulgera că predecesorii au lăsat o gaură în finanțele țării, de 10 miliarde lei. Minciună cu premeditare. „În 2017 este alt buget. În caz că anul acesta nu îşi poate onora promisiunile electorale, domnul Liviu Dragnea nu poate da vina pe bugetul de anul trecut”, i-a răspuns ex-premierul Dacian Cioloș.

Pare tot mai evident că d-l Dragnea suferă de o boală cronică, la fel ca mulți politicieni de-ai noștri: minte cum respiră și nu-i pare rău. Dimpotrivă. Atacă. Spune că alții nu vor să-i lase guvernul să lucreze. Și pentru asta vorbește el, pater familias, în locul premierului Grindeanu, copilul lui de suflet. De fapt, de când cu PSD (inclusiv ALDE) la guvernare, Dragnea conduce partidul, Camera și Guvernul. Dacă ne mai gândim că Tăriceanu e mort după Senat, motiv pentru care s-a lăsat să-i fie mâna lui dreaptă, el, un liberal prin educație, rezultă că Dragnea poate face cărțile și prin camera așa zis superioară a parlamentului. Avem deci o democrație condusă, politic-deliberativ și politic-executiv, de geniul din Teleorman. Și cum să nu creadă un om cu o asemenea putere că societatea e la pixul lui? Eu am făcut programul de guvernare, eu am găsit premierul, eu conduc. Dixit. Să nu ne mire, deci, ieșirile lui ca purtător de cuvânt al pruncului său politic, Grindeanu. Mai contează că minte, pentru cele trei milioane care l-au ales ?

Cea mai gogonată minciună mi se pare cea cu gaura la buget, lăsată de foștii guvernanți. Din răspunsul acestora, oricine se lămurește că d-l Dragnea, chiar dacă e cel care cunoaște cel mai bine programul de guvernare, la materia Buget-finanțe trebuie să mai învețe. Bine dar atunci n-ar trebui să-și lase tehnocrații lui să vorbească? Nu, doamnelor și domnilor, pentru că d-l Dragnea nu i-a putut suferi pe foștii guvernanți, tocmai pentru că erau tehnocrați. Din păcate, Dragnea nu are politicieni – tehnocrați la Palatul Victoria. Oamenii președintelui PSD, al Camerei și Guvernului sunt F – U – N – C -Ț – I – O – N – A – R – I. Ei trebuie doar să asculte de tătuca lor, pentru că el i-a făcut, el îi demite. Dar până când miniștrii calcă pe bec, Dragnea îi apără mințind – cu riscul de-a fi ridiculizat de specialiști –, nu care cumva alegătorii lui să creadă că promisiunile din campanie nu se vor realiza din cauza guvernului său. Alegătorii lui, însă, după ce și-au încheiat misiunea la „11.12”, așteaptă să primească ce li s-a promis. Atât.

Statul lui Dragnea se vrea al bunăstării și asistenței sociale. Dar d-l Dragnea omite să spună adevărul că un asemenea stat trebuie realizat în condițiile integrării europene. Nu l-am auzit vorbind despre această intercondiționare. Și nici nu-l vom auzi curând, pentru că el n-a ajuns la putere promițând bunăstare și asistență socială într-o țară integrată în UE. Cu o administrație publică bazată pe regionalizare. Pentru un asemenea obiectiv, e greu de crezut că ar avea susținerea aleșilor locali ai partidului, conștienți de numărul mare de primării ce vor dispărea. Rămâne ca integrarea – în varianta PSD+ALDE – să fie o cale de atingere a bunăstării, nu aplicarea unor reforme cerute de standardele europene și realitățile românești. În lipsa unor asemenea reforme, ne putem întoarce la statul paternalist, prin grija partidului. Iar atitudinea firească a cetățenilor ar fi de susținere a statului paternalist. Dar ne-am minți, încă o dată, ca până-n 89.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Miercuri, de la ora 18.00, ne adunăm in Piata Unirii pentru a-i cere demisia celui care, din avocatul nostru, al poporului, a devenit avocatul unui grup de condamnați penal.

    Din momentul în care a fost investit în funcție,
    Victor Ciorbea i-a apărat, rând pe rând, pe Oprescu, Adamescu, Dragnea și alți corupți,
    uitând de abuzurile îndreptate împotriva unor simpli cetățeni.