Azi serbăm Sfântul Ion. Peste 42.000 de sibieni sărbătoriți

La Sibiu sunt peste 42.000 de persoane îşi sărbătoresc sâmbătă, 7 ianuarie, onomastica, cu ocazia prăznuirii Sfântului Ioan Botezătorul.

Azi serbăm Sfântul Ion. Peste 42.000 de sibieni sărbătoriți

Potrivit statisticilor judeţene, un număr foarte mare de locuitori ai judeţului Sibiu poartă numele de Ion sau derivate ale acestuia (Ioan, Ioana, Ionuţ, Ionică, Ionel, Ionela etc.)

Se poate afirma că Ion a fost şi este încă cel mai popular nume de persoană nu numai la români, ci la toate popoarele europene (în formele specifice fiecărei limbi). Forma românească Ion reproduce un vechi nume ebraic „Johanan”, încadrat în bogata familie a teoioricelor frazeologice. Acesta este format din „Jo”, abreviere normală şi curentă pentru „Jahve” şi verbul „hartan” ce înseamnă „a face favoare, a avea milă”.
Johanan înseamnă „Jahve a avut milă, a făcut favoare”, şi era la origine o formulă de mulţumire adresată divinităţii care a favorizat naşterea unui copil mult asteptat de părinţi. Variante: Ioan, Ioana, Oana, Ionescu, Onu, Ionel, Ionela, Nelu, Nela, Ionuţ, Onuţa, Ionică, Nică, Onică, Ioniţa.
Dincolo de originea ebraică, numele Ion are o conotaţie religioasă puternic înrădăcinată în cultura românească. Calendarele creştine celebrează peste 70 de Sfinţi cu acest nume, însă românii îl celebrează doar pe Sfântul Ioan Botezătorul, sărbătorit anual pe data de 7 ianuarie.
Numele se pretează la tot soiul de alinturi sau derivate: Ionel, Ionuţ, Ionică etc.
Principala trăsătură de personalitate a persoanelor care poartă acest prenume este adaptabilitatea, o calitate care îi va ajuta sa reusească mai uşor în tot ce îşi propun. Firea şi comportamentul le sunt influenţate de mediul în care cresc şi de educaţia pe care o primesc.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică