Într-o perioadă în care nervii sibienilor sunt întinși la maxim datorită problemelor legate de colectarea selectivă a deșeurilor din oraș, un angajat al celor de la Soma a fost filmat în timp ce încărca gunoiul într-un container, agățat fiind de o macara.
Un angajat de la firma care se ocupă de colectarea selectivă a deșeurilor din municipiul Sibiu a fost surprins în timp ce, agățat cu un ham de macara, la o înălțime de trei metri, ridică gunoiul cu mâna din containere, de unde îl aruncă în mașina societății, în loc să ridice iglu-ul cu hârtie reciclabilă, înregistrarea ineditului mod de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu fiind postată pe facebook, anunță agerpres.ro. Acest filmuleț a strâns 31.000 de vizualizări, stârnind cel puțin mirarea sibienilor, care plătesc o taxă de salubritate majorată tocmai ca gunoiul să fie colectat selectiv, ca urmare a implementării unui proiect european.
Doru Narcis, patronul firmei de salubritate, a calificat drept un „fenomen regretabil”, „joaca” șoferului macaragiu și a celui care s-a agățat cu hamul pentru a strânge cartoanele, precizând că amândoi au fost sancționați. „Ce să-i fac? Un nebun care a fost sancționat, care riscă până la coadă, să-l dau și afară. Ce să-i fac? Nu avea nicio treabă, nu trebuia să facă treaba asta. (…) S-a gândit că are un ham acasă, de electrician. (…) Și el ce a zis: domne, decât să mă chinui (…), hai să mă și joc, motiv pentru care l-am sancționat disciplinar. Este un fenomen regretabil. L-am întrebat și noi dimineața. Am făcut o ședință cu tot personalul. Bine că nu s-a rănit. Dar joaca asta o să-l coste serviciul. Rămâne fără atestat de macaragiu”, a precizat Doru Narcis pentru agerpres.ro. Acesta explică că șoferul și angajatul de la salubritate trebuiau să ridice iglu-ul cu hârtie, care e ușor de agățat cu un cârlig special de macara și dirijat cu o telecomandă. Mai mult, patronul spune că aveau la dispoziție și un sac, în care eventual să bage cartoanele lăsate de cetățeni lângă iglu.
„El trebuia să agațe, mașina e nouă, e specială. (…) Mașina funcționează perfect, are două cârlige, respectiv unul de ridicare a iglu-ului deasupra containerului și un cârlig care are telecomandă și deschide dispozitivul lui de golire. Nu avea nicio treabă cu a plimba încărcătorul, (…) nu să se joace. Îmi pare și mie rău”, a mai spus patronul firmei.
Potrivit acestuia, angajatul care a preferat să fie ridicat de macara la trei metri înălțime, cu gunoiul în mână, nu a fost rănit. În toate cartierele din municipiul Sibiu, din 2016, gunoiul se colectează selectiv. Dacă sibienii care locuiesc la case au pubele de culori diferite în care pot arunca gunoiul, mai puțin hârtia și sticla, cei de la bloc au la dispoziție iglu-uri pentru fiecare fel de deșeu. Adesea, oamenii nu pot arunca hârtia în iglu-uri fie că sunt pline, fie că acele deschizături sunt prea strâmte și lasă lângă acestea resturile, cum s-a întâmplat și în ziua în care cei doi au fost surprinși în filmare.