ambasadorul rusiei în turcia asasinat de un polițist

Ambasadorul Rusiei la Ankara, Andrei Karlov, Karlov a fost împușcat în spate de un individ înarmat în timp ce ținea un discurs la deschiderea unei expoziții de fotografie despre Rusia, „De la Kaliningrad la Kamceatka”.

ambasadorul rusiei în turcia asasinat de un polițist

Bărbatul a fost identificat ca fiind un polițist în vârstă de 22 de ani care, nu se afla în misiune în momentul atacului și a fost împușcat de către forțele de ordine turce după un schimb de focuri de câteva minute.

Mai multe înregistrări video și fotografii făcute în timpul atacului au apărut pe Twitter. După ce l-a împușcat pe ambasador, atacatorul a strigat „Allah e mare! Nu uitați de Siria, nu uitați de Alep! Până când noi suntem în siguranță, nici voi nu vă veți simți în siguranță. Întoarceți-vă, întoarceți-vă! Toți cei care împărtășesc această opresiune și tortură vor plăti pentru ea.” Apoi s-a întors și a mai tras câteva focuri de armă în ambasadorul căzut la pământ.

Conform agenției EFE, martorii atacului spun că bărbatul a acționat singur și că probabil știa că nu va scăpa cu viața după atac. „Doar mort ies de aici!”, ar fi strigat atacatorul după ce a strigat de mai multe ori „Allahu Akbar!” (Allah e mare ) și a recitat câteva versete din Coran. Apoi a fost împușcat de forțele de ordine.

„Purta un costum negru, o cămașă albă și era singur. Nu cred că mai era cineva cu el”, a spus o martoră care se afla în sala de expoziție în momentul atacului. „A strigat că știe că nu va scăpa cu viață și că nouă nu ne va face nimic și ne-a spus să ieșim. Apoi s-a întors și l-a împușcat din nou pe ambasador. Nu știu ce naționalitate avea, dar vorbea limba turcă”, a adăugat femeia.

Un jurnalist al cotidianului Hurriyet a mai spus că ambasadorul nu avea escortă și că venise singur la eveniment. Acest atac a avut loc în ajunul vizitei ministrului de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, la Moscova, pentru consultări cu omologii săi rus și iranian cu privire la Siria.

Atât Moscova cât și Ankara sunt implicate în conflictul sirian, iar Turcia este gazda a peste un milion de refugiați sirieni. Guvernul de la Ankara este un suporter al opoziției siriene, în timp ce Kremlinul îl susține pe președintele sirian Bashar al-Assad. Situația a fost și mai tensionată în ultimele săptămâni când forțele siriene, cu ajutorul armatei ruse, au bombardat estul orașului Alep, ceea ce a dus la o criză umanitară de proporții.

Atacul nu a fost încă revendicat, dar militanți ai grupării Statul Islamic sunt activi în Turcia și au organizat mai multe atentate teroriste.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică