VIDEO - Pârtia de schi din județul Sibiu în care s-au investit 12 milioane lei și acum nu funcționează

Pe lângă pârtiile de schi de la Arena Platoș și Oncești, județul Sibiu mai are cel puțin teoretic o pârtie. Este vorba de cea de la Jina, însă investiția făcută aici nu poate fi la dispoziția schiorilor dintr-un motiv extrem de simplu: nu este zăpadă.

O pârtie construită cu 12 milioane de lei, bani europeni, la Jina, în judeţul Sibiu, zace mai mult pustie încă de la inaugurarea de acum 3 ani, anunță digi24.ro. Singurii care au testat-o au fost locanicii. Insuccesul investiţiei se explică prin ignorarea condiţiilor climatice locale. La Jina nu ninge prea mult, aşa că zăpada aşternută nu este suficientă pentru schiori. Toţi turiştii care merg pe Transalpina trec, în drum, prin Jina, judeţul Sibiu. Pe ei au vrut autoritățile să-i convingă să stea mai mult în comună. Au construit, cu bani europeni, o pârtie de 560 de metri, cu tot ce trebuie: instalație pe cablu şi tunuri de zăpadă. De atunci, pârtia a mers, în total, doar câteva zile. ”E foarte frumoasă, da. E foarte frumoasă, mai ales pentru copii, să-i duci în toată după-amiaza”, spune o femeie. Deşi este cea mai înaltă localitate din Sibiu, la o mie de metri altitudine, la Jina nu ninge aşa de mult. Singura soluție ar fi tunurile de zăpadă. Care există, dar stau în depozit. 
”Tunurile de zăpadă dau randament dacă este un strat suficient de zăpadă. Pe urmă numai completat. Acum nu este, e de câțiva centimetri și nu putem. Aşteptăm de la Doamne-Doamne zăpada”, afirmă Iancu Beschiu, primar Jina.

Lipsește baza: zăpada naturală
Peste 150.000 de lei costă anual întreținerea pârtiei, chiar și nefolosită. Bazinul, din care sunt alimentate tunurile de zăpadă, are apă din rețeaua curentă a comunei, așa că tot din bugetul local s-ar plăti și omătul. 
Instalația pe cablu nu a fost pornită anul acesta, pentru că nu este suficientă zăpadă. Sunt, însă, mai multe lucruri care-i îndepărtează pe schiori de zonă. Aici nu este un restaurant și nici măcar un apreski, unde să se poată încălzi la un ceai cald. În contractul încheiat cu reprezentanții fondurilor europene se stipulează, totuși, că pârtia trebuie să fie funcțională 5 ani de la inaugurare, chiar dacă asta înseamnă câteva zile pe an. ”În această lună, cât a mai rămas din luna decembrie, fie în prima săptămână din ianuarie, să aibă loc o nouă vizită de monitorizare la această investiție, pentru a vedea modul în care funcționează acest domeniu schiabil”, spune Nicolae Mărginean, purtător de cuvânt Agenţia pentru Dezvoltare Regională. 
Dacă nimeriţi în zonă, iar pârtia funcţionează, nu trebuie să scoateţi prea mulţi bani din buzunar. O urcare costă 2 lei, iar un abonament de o zi – 30 de lei. Vezi VIDEO, AICI.

Ultima oră