târgurile de crăciun din sibiu, bucurești și brașov. cel mai scump e în capitală. cât plătesc comercianții chirie

Cele mai importante târguri de Crăciun din România au un mod total diferit de organizare. Dacă pentru cel de la Sibiu primăria a alocat 100.000 de lei, iar participanții plătesc o taxă ce variază între 4000 și 9.900 lei, la cel din Capitală primăria Bucureștiului a alocat un buget de 7,2 milioane lei, iar comercianții plătesc o taxă cuprinsă între 2.500 și 6.000 lei. La Brașov bugetul este de 235.000 lei și comercianții achită între 5 și 152 de lei/mp/zi ca și chirie.

Targul de Craciun organizat de Primaria Capitalei este cel mai scump, costa 7,2 milioane lei, dar este si cel mai mare, are cele mai multe concerte si un patinoar, un carusel si un trenulet, toate cu acces gratuit, anunță hotnews.ro. Totusi taxa de participare platita de comercianti este cea mai mica. La Sibiu, targul este organizat de un operator privat, iar per total, primaria nu plateste nimic, o parte din bani vebnind din sponsorizari. La Brasov sunt cele mai mari taxe de participare pentru comercianti, ele fiind stabilite in urma unei licitatii.

târgurile de crăciun din sibiu, bucurești și brașov. cel mai scump e în capitală. cât plătesc comercianții chirie

Cel mai mare e cel din București. Are și un buget uriaș
Primaria Capitalei plateste pentru organizarea targului de Craciun din Piata Constitutiei circa 7,2 milioane lei. Aceasta suma include amenajarile si decoratiunile facute in cadrul targului, bradul de Craciun, casa lui Mos Craciun, patinoarul, caruselul, trenuletul, toate cu intrare gratuita, dar si organizarea concertelor din cadrul targului si onorariile artistilor. Selectia comerciantilor incepe cu doua luni inainte si este facuta de o comisie alcatuita din reprezentanti ai Primariei si experti.
Targul de Craciun din Bucuresti a fost deschis pe 1 decembrie si va functiona pana pe 30 decembrie 2016. In cadrul Targului sunt 114 casute cu produse traditionale, mancare si decoratiuni. Casutele fac parte din patrimoniul municipalitatii si sunt folosite la toate evenimentele de gen ale Primariei Municipiului Bucuresti. Mestesugarii care participa la targ platesc o taxa de participare care variaza intre 2.500 si 6.000 lei in functie de produsele pe care expozantul doreste sa le comercializeze.
In aceasta taxa de participare sunt incluse: casutele de lemn care sunt racordate la energia electrica, precum si consumul de energie electrica.

Targul de Craciun din Sibiu are cele mai mici costuri
La Sibiu, organizarea Targului de Craciun costa circa 100.000 euro, acesta fiind organizat de o asociatie privata. Primaria plateste circa 100.000 lei pentru organizarea evenimentului, insa banii se intorc la institutie, asociatia platind o taxa de circa 110.000 lei pentru ocuparea domeniului public.
”Intai ne stabilim dimensiunea evenimentului, cate casute sa existe, atractiile principale pentru editia urmataore, categoriile de produse si impartirea lor. Noi inaintem sa incepem inscrierile ne stabilim intern un procentaj de casute, de exemplu 10% jucarii pentru copii. Dupa aceea, cand ne stabilim intern cate casute vor fi si cu ce, incepem perioada de inscrieri care este in luna mai, intre 1-31 mai. Este un sistem electronic de inscriere pe targuldecraciun.ro. La noi nu exista metode mai roamesti de inscriere, sa se vina la biroul nostru, sa mai discutam, sa primim tot felul de sume de bani sau produse ca motivatie sa se inscrie cineva. Este un sistem care este accesibil oricui. Selectia o facem intr-un mod foarte subiectiv. Noi suntem un organizator privat si nu o institutie publica si asta este cel mai important lucru. Aproape niciun targ mare de Craciun din Europa nu este organizat  de autoritati. Noi cautam inscrieri interesante. Trebuie sa fie ceva care nu este usor de gasit in alte locuri si trebuie sa fie un mod de prezentare interesant, expozantul sa aiba experienta. In ultimii ani nu mai acceptam debuturi pentru ca este un eveniment foarte dificil, trebuie sa aiba experienta ca sa poata face fata numarului mare de vizitatori”, a mai explicat Andrei Dragan, reprezentantul Asociatiei Events for Tourism. târgurile de crăciun din sibiu, bucurești și brașov. cel mai scump e în capitală. cât plătesc comercianții chirieTaxa de participare costă între 4.000 și aproape 10.000 de lei
Organizarea evenimentului incepe cu un an inainte, selectia participantilor facandu-se in luna iunie. La targ participa 81 de comercianti (81 de casute).  Taxa de participare platita de comercianti variaza intre 4.000 si 9.900 lei, iar selectia este facuta de organizatori. Ei au fost selectati din 160 de inscrisi. ”Acum selectia este foarte usoara, sa se elimine lucrurile cum ati zis d-voastra cu marfa din complexul Europa si cei care nu fac niciun efort sa vina cu ceva interesant. Acum 6-8 ani erau mai multe inscrieri, acum oamenii s-au obisnuit, stiu ca nu merge sa vina cu orice. S-au obisnuit de la refuzurile primite pana acum sa nu se inscrie daca nu au ceva interesant. Castigatorii ii desemnam in luna iunie. Toti primesc in acelasi timp raspunsurile, niste formulare electronice. Noi avem niste casute, de diferite dimensiuni, pe care le punem la dispozitia participantilor, pentru a fi un aspect unitar. Cea mai mica pleaca de la 4.000 lei pentru cele 46 de zile si ajunge pana la 9.900 lei. Acelea sunt standurile gastronomice cele mai mari. Asta include casuta cu instalatiile electrice”, a mai declarat Andrei Dragan, reprezentantul Asociatiei Events for Tourism.
Acesta spune ca numarul vizitatorilor a crescut foarte mult in cei 10 ani de cand se organizeaza targul. „Ultima numaratoare pe care am facut-o cu ajutorul expozantilor, incasari, bonuri emise, a fost in urma cu 3 ani, circa 200.000 de vizite, dar intre timp numerele au crescut de vreo patru ori. Sunt niste cifre empirice. Noi in schimb urmarim datele de la INS referitor la turism, pentru noi asta este mai important. De anul trecut a crescut cu 60% numarul de turisti. In noiembrie-decembrie, avem pe booking.com, in weekend, o ocupare de 100%. Pe un sezon intreg cred ca se apropie de un milion de tursiti, dupa estimarile noastre”, mai spune Andrei Dragan, reprezentantul Asociatiei Events for Tourism.
Organizarea targului costa circa 100.000 de euro potrivit, organizatorilor, circa 100.000 lei venind de la Primaria Sibiu. Totusi, Asociatia plateste circa 110.000 lei o taxa la Primarie pentru ocuparea domeniului public. Targul de Craciun nu este organizat de Primaria Sibiu, ci de un operator cultural privat – Asociatia Events for Tourism.  Targul de Craciun de la Sibiu se organizeaza in acest an in perioada 18 noiembrie 2016 – 3 ianuarie 2017 si sunt expuse 81 de casute.
târgurile de crăciun din sibiu, bucurești și brașov. cel mai scump e în capitală. cât plătesc comercianții chirie
Targul de Craciun din Brasov, cele mai mari taxe pentru participanți
La Brasov, Primaria plateste 235.000 lei pentru organizarea evenimentelor specifice sarbatorilor de iarna, printre care si Targul de Craciun. La targ participa 40 de comercianti (40 de casute).  Selectia participantilor are loc in perioada 20 octombrie – 20 noiembrie, in urma unei licitatii. Comerciantii platesc chirie intre 5 si 152 de lei/mp/zi. La aceste tarife se adauga chiria pentru casute, platita la Regia Publica Locala a Padurilor Kronstadt, in valoare de 2.700 de lei, cu TVA.
Targul de Craciun din Brasov s-a deschis pe 6 decembrie, vizitatorii avand la dispozitie 40 de casute cu mancare, bautura si decoratiuni specifice sarbatorilor de iarna.
Targul face parte din evenimentul Brasov Oras din Poveste. Pentru evenimentele specifice sarbatorilor de iarna au fost alocati 235.000 lei. Aceasta suma include un  concert la deschiderea Targului de Craciun si un concert de Revelion si organizarea targului. Detalii mai ample pe Hotnews.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică