Veste mare pentru bugetarii din educație și sănătate de la Curtea Constituțională

CCR a anunțat miercuri că a decis că legea prin care Parlamentul a aprobat majorarea salariilor din Sănătate și Educație este constituțională și în consecință poate fi pusă în aplicare.

Curtea Constituţională a decis că Legea de aprobare a OUG 20/2016, prin care Parlamentul a majorat salariile din educaţie şi din sănătate, este constituţională şi a amânat pentru vineri decizia pe sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind legea PSD prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale, anunță news.ro.
Curtea Constituţională a decis că Legea de aprobare a OUG 20/2016, prin care Parlamentul a majorat salariile din educaţie şi din sănătate, este constituţională şi a amânat pentru vineri decizia pe sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind legea PSD prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale.
Anunţul a fost făcut de către preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu.Legea de aprobare a OUG 20/2016 a fost atacată la CCR de către Guvern şi PNL, cele două sesizări fiind conexate de judecătorii constituţionali. ”S-au conexat şi a fost respinsă sesizarea de neconstituţionalitate. (…) Sunt constituţionale deci”, a spus Valer Dorneanu în privinţa celor două sesizări.

Legea PSD pentru eliminarea a 102 taxe de discută vineri
În privinţa legii care elimină 102 taxe nefiscale, inclusiv cea radio-tv, Dorneanu a declarat: ”Am amânat subiectul cu taxele pentru vineri la ora 11.00. Răspuns standard pentru aprofundarea analizării dosarelor, mai ales că am cerut nişte date de la cele două instituţii importante – televiziunea şi radio, răspunsurile le-am primit destul de târziu şi raportul a fost făcut în termen, dar nu au avut mulţi dintre colegii noştri timp să analizeze toate aspectele”.
”În niciunul din cazurile acestea nu putem vorbi de presiune politică. Singura presiune care ne-o facem noi nouă este ca în cazul taxelor şi impozitelor să ne pronunţăm cât mai repede pentru a putea fi avută în vedere decizia noastră la analizarea bugetului”, a mai afirmat preşedintele CCR răspunzând unei întrebări. Premierul Dacian Cioloş a anunţat pe 8 noiembrie că Guvernul contestă la Curtea Constituţională legea prin care se fac majorări de salarii în sănătate şi educaţie. Cioloş a acuzat că modificările aduse OUG 20 în Parlament s-au făcut într-o abordare populistă, electorală a politicii salariale, fără o analiză şi fără o dezbatere solidă, care riscă din nou să pună orice guvern va veni în imposibilitatea de a adopta o lege a salarizării unitare, care să rezolve problema inechităţilor din sistemul public. El a subliniat că solicitarea de control de constituţionalitate vizează legea de aprobare a Ordonanţei, astfel că, orice decide Curtea, OUG rămâne în vigoare şi se aplică.
Cioloş a mai susţinut că nu este posibil ca parlamentarii să nu fi ştiut despre Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, potrivit căreia cu şase luni înainte de alegeri parlamentare nu se mai adoptă acte normative legate de majorări de salarii. Premierul a precizat că legea spune că instituţiile publice nu adoptă astfel de acte normative, iar Parlamentul este instituţie publică. Sesizarea pe Legea iniţiată de PSD care elimină 102 taxe nefiscale a fost făcută în noiembrie. Preşedintele Iohannis susţine în motivarea sesizării că prin lege sunt încălcate normele constituţionale referitoare la principiul separaţiei puterilor în stat şi cel al legalităţii, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Guvernului, precum şi cele care guvernează bugetul public naţional.

Ultima oră