Directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, Ciprian Pahonțu, spune că situația animalelor sălbatice care ajung în zone locuite va cădea în primul rând în sarcina Jandarmeriei.
Cristian Pahonțu spune că pentru a reglementa situația animalelor sălbatice care ajung în zonele locuite și pentru a evita incidente de genul celui înregistrat la Sibiu în urmă cu două luni, Jandarmeria va fi abilitată să gestioneze astfel de situații. ” Nimeni nu dorește preluarea de animale, chiar au fost oferte concrete. Nimeni nu mai dorește să reintroducă ursul în habitatele în care a dispărut, pentru că este greu de manageriat, a dispărut din ecosistem și este un lanț trofic mai complex. Chiar am avut discuții și în afara țării, dar și cu cei care au venit la noi din afară și au spus un „nu” foarte clar acestei populări. În schimb sunt foarte grijulii în conservarea urșilor în România. Practic, astăzi nu se mai poate împușca urs în România, iar măsura este de când am intrat în Uniunea Europeană. Acum, Jandarmeria va fi abilitată să gestioneze aceste incidente care apar, de genul celui de la Sibiu, fiind dotată cu arme tranchilizante. Cred că până acum populația de urs a fost ținută sub control, dar să nu uităm că anual avem oameni atacați de urs și pagube în gospodării”, a spus acesta pentru Agerpres.
”Comportament deviant la urs avem de când știm, dar în ultimul timp au fost mai multe incidente pentru că populația de urs s-a mărit foarte mult. La ora actuală este foarte contestată de organizațiile neguvernamentale metoda de evaluare a populației de urs. Cu siguranță, populația de urși din România este cea mai mare din Europa și ea trebuie manageriată, deoarece resursa de hrană din pădure se micșorează pentru aceste animale și, în aceste condiții, caută resurse alternative de hrană. Din informațiile multianuale pe care le deținem există în jur de 6.500 — 7.000 de exemplare de urs în România”, a mai spus Pahonțu.