Depresia este o tulburare psihica ce este caracterizata de o perioada de minim 2 saptamani pe parcursul careia se manifesta o dispozitie trista sau pierderea placerii pentru aproape toate activitatile.
Simptome ale depresiei:
- scaderea energiei
- dificultati in concentrare gandire sau luarea de decizii
- scaderea sau cresterea excesiva a poftei de mancare
- pierderea interesului pentru activitati considerate anterior ca fiind placute
- preocupari excesive referitoare la sanatatea fizica si acuze somatice
- scaderea interesului sau dorintei sexuale
- insomnii
In cazul agravarii simptomatologiei pot sa apara:
- deteriorare semnificativa in diverse domenii de functionare (social, profesional)
- sentimente de inutilitate
- idei de incurabilitate
- in cazurile foarte grave pot sa apara chiar si: halucinatii, idei delirante de vinovatie, ruina, ganduri de moarte, idei suicidare, sau chiar tentative de suicid.
Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburari psihice, fiind des intalnita dar mai greu diagnosticata. Episoadele depresive usoare sau moderate diagnosticate rapid si care beneficiaza de initierea adecvata a tratamentului au un prognostic favorabil comparativ cu episoadele depresive severe netratate la timp. Debutul depresiei are loc in peste jumatate din cazuri intre 20 si 50 de ani dar este foarte des intalnita si la varstnici , precum si la pacientii cu multiple afectiuni asociate ( neurologice, cardio-vasculare, oncologice etc).
Vreti sa aflati daca dumneavoastra sau unul dintre apropiatii dumneavoastra ati putea sa suferiti de depresie ?
Completati chestionarul de mai jos:
In ultimele doua saptamani s-a intamplat sa:
- Va simtiti deprimat in cea mai mare parte a zilei, aproape in fiecare zi?
- Va pierdeti interesul fata de toate sau aproape toate activitatiile, in cea mai mare parte a zilei, aproape in fiecare zi?
Daca ati raspuns cu “DA” la una dintre aceste intrebari, completetati in continuare chestionarul; daca ati raspuns cu “NU”, este improbabil sa suferiti de depresie.
- Slabiti, fara sa apelati la un regim de slabire, sau va ingrasati? sau v-a scazut ori v-a crescut semnificativ apetitul?
- Aveti tulburari de somn in fiecare zi?
- Sunteti nelinistit, agitat sau mai lent?
- Va simtiti oboist sau fara energie?
- Va simtiti inutil sau vinovat peste masura aproape in fiecare zi?
- Aveti probleme de concentrare sau de gandire aproape in fiecare zi?
- Aveti idei recurente de moarte?
Rezultat:
Daca ati acumulat maxim 4 raspunsuri de “DA”: cel mai probabil nu este vorba de o depresie.
Daca ati acumulat 5 sau mai multe raspunsuri de “DA”: este foarte posibil sa fie o depresie si ar trebui sa apelati la un consult de specialitate cat mai repede.
Nu uitati! Cel putin una din cinci persoane va suferi de depresie pe parcursul vietii. Tratamentul este cu atat mai eficient cu cat este mai repede initiat. Cu un tratamentul eficient, majoritatea pacientilor au sanse mari de a-si reveni din depresie.
Obiectivul echipei spitalului POLARIS Medical este de a oferi pacienților șanse reale de recuperare și reintegrare cât mai rapidă în familie și societate. In acest sens, spitalul urmeaza un concept terapeutic extrem de eficient, acela de abordare holistica, ce integreaza mijloace de tratament si recuperare pentru trup, minte si suflet.
Recuperarea psihiatrica in spitalul Polaris Medical se realizeaza prin tratamente individualizate, atent coordonate de catre medicul curant psihiatru, care includ si aportul altor specialitati medicale si multiple demersuri psihologice, psihoterapeutice si fizio-kinetoterapeutice, consiliere psihologica si nutritionala, consulturi multidisciplinare (recuperare medicala, neurologie, cardiologie, endocrinologie, gastroenterologie, medicina interna etc.).
Apelati la ajutorul specialistilor pentru a beneficia de o recuperare cat mai rapida.
Polaris Medical este cel mai mare spital privat de recuperare din tara si ofera servicii de psihiatrie, recuperare cardiovasculara, recuperare neurologica, reabilitare medicala si ingrijiri paliative.
Pentru programari si informatii generale, apelati numarul de Call Center 0264 933.
Articol scris de:
Mihai Casu, Medic primar psihiatru, Sef sectie psihiatrie in cadrul spitalului Polaris