Rezultatele preliminarii arată clar că trăim în România pesedistă. Nu e o zicere cu iz peiorativ, nici nu ascunde un orgoliu rănit. Este o realitatea. Sau pur și simplu exitpoll-ul de la ora 21. Cu o prezență la vot în jur de 40% și cu o victorie la aproximativ același procent, având în vedere și diferența foarte mare față de următorii clasați, avem imaginea unor alegeri desfășurate în „Republica PSD”.

În această republică, era normal ca restul partidelor să apară departe de câștigător. Cum să faci scor, într-o „țară” în  care se vorbește și se gândește în limba pesedistă? Sau a lui Liviu Dragnea, dacă vreți. Iată, drept dovadă, ideile mari ale discursului de învingător:

„Votul de azi arată o opţiune clară a românilor şi nu mai există îndoiala cu privire la rezultatul alegerilor. Românii au făcut diferenţa între vorbe si realitate, au votat pentru mai mulţi bani, pentru ca tinerii să aibă locuri de muncă bine plătite. Au votat pentru readucerea la viaţă a statului românesc şi pentru a ne hrăni cu ceea ce producem noi”, nu cu importuri de proastă calitate. „Românii vor să se simtă acasă în ţara lor, vor ca România să fie o ţara bună pentru toţi românii”. A fost „un vot pentru a reda demnitatea medicilor şi profesorilor“. Sau:

„România este o insulă de stabilitate în regiune. Vreau (!) ca în România să se menţină această demnitate, fără conflicte inutile, toate instituţiile fundamentale ale statului trebuie să respecte votul de azi al românilor. Trebuie să înţelegm toţi că România are nevoie de o guvernare stabilă. Le cer (!) să pună azi capăt dezbinării, românii au votat împotriva dezbinării, au votat pentru ca toţi să ne unim, ca România să fie o ţara puternică şi respectată“, a fost mesajul voit personalizat al președintelui Republicii PSD, către clasa politică.

Ei? Cum vi se pare discursul învingătorului Liviu Dragnea? Remarcați ideile geniale cum că victoria PSD arată diferența dintre vorbe și realitate? Sau că votul pro PSD este pentru mai mulți bani? Ce să mai vorbim de readucerea la viață a satului românesc, ca să ne hrănim cu ce producem noi, nu cu produse proaste de import. Iar chestia cu redarea demnității medicilor și profesorilor este ca cireașa pe tortul miresei… Toate astea sunt, în interpretarea politicianului cu mare experiență Liviu Dragnea, semnificațiile procentului de 40%. Un discurs de învingător, din păcate, demagog și populist, cu accente proprii bărbatului politic din „țara lui Cațavencu”…

Cam la atât a redus PSD România de astăzi, 11 decembrie 2016: o democrație cu 40% implicare populară. N-ar fi o tragedie, dacă PSD ar fi un partid învingător de secol XXI.

Ultima oră