Persoanele care mănâncă preparate picante de trei ori pe săptămână trăiesc mai mult, potrivit unui studiu al Universităţii Harvard.
Un studiu realizat pe parcursul a şapte ani, la care au participat 500.000 de chinezi, arată că mâncarea condimentată, picantă, consumată regulat, reduce riscul de moarte prematură cu 14%.
Oamenii de ştiinţă de la Harvard spun totuşi că aceste concluzii nu sunt definitive, însă deschid drumul altor cercetări care vor putea duce la noi recomandări ale nutriţioniştilor.
Ardeii iuţi proaspeţi au fost cei mai des pomeniţi de către persoanele care au declarat că mănâncă picant săptămânal. S-a demonstrat, de asemenea, că cei care consumă ardei iuţi proaspeţi prezintă un risc mult mai scăzut de a dezvolta cancer, boli de inimă sau diabet. Aceste alimente sunt pline de nutrienţi, vitamine, capsaicină, toate acestea având un aport pozitiv în lupta contra cancerului, inflamaţiilor şi obezităţii.
“Sunt totuşi necesare şi alte studii pentru a stabili clar dacă într-adevăr consumul de mâncare picantă are acest potenţial de a reduce riscul mortalităţii în mod direct sau este doar un indicator parte dintr-o dietă şi un stil de viaţă anume”, spune doctorul Nita Forouhi de la Universitatea din Cambridge.
“Ar trebui lumea să mănânce mâncare picantă? Este prea devreme să ne pronunţăm, dar dezbaterile şi cercetările pe această temă sunt tot mai multe”, adaugă Forouhi.
Alţi experţi avertizează însă că doar o dietă echilibrată reprezintă cel mai bun mod de a avea o sănătate de fier.
“Poate are legătură cu anumiţi oameni din China, care au tendinţa de a mânca picant. De exemplu, este interesant că s-a observat în acest studiu că cei mai mulţi care mănâncă picant trăiesc în mediul rural”, spune profesorul Kevin McConway, de la Open University.
Cercetare a fost publicată în British Medical Journal, potrivit Gustarte.ro.