aplicaţie utilă la alegerile parlamentare. neregulile pot fi sesizate direct de pe mobil

Monitorizare Vot, este o aplicatie de mobil destinată doar observatorilor acreditaţi, va fi disponibilă pe 11 decembrie pentru a permite raportareap  în timp real a situaţiilor din secţiile de votare, inclusiv a neregulilor. Proiectul are două componente, o aplicaţie de mobil şi un website pentru raportarea neregulilor la vot şi este lansat de Code for Romania, fiind realizat în parteneriat cu organizatiile EFOR, Funky Citizens, Geeks for Democracy şi Observatorul Electoral.

Aplicația de mobil este destinată doar observatorilor acreditați. Aceștia vor avea astfel un instrument rapid de raportare în timp real a situațiilor din secțiile de votare, inclusiv a neregulilor. Cea de-a doua componentă este website-ul pentru cetățeni, www.monitorizarevot.ro, anunţă Hotnews.ro.

Website-lu va permite românilor sa sesizeze eventualele nereguli pe care le observa în ziua votului, în secția de votare sau în apropierea acesteia. Raportarea neregulilor se va face simplu şi rapid, doar prin completarea detaliilor într-un formular, fără a fi nevoie de crearea unui cont. Platforma permite de asemenea încărcarea pe site de imagini care să însoțească sesizarea. Reclamațiile vor fi centralizate şi afișate în timp real. Astfel, cetățenii pot urmări live sesizările şi pot vedea cele mai frecvente situații din ţară şi diaspora, precum şi alte statistici. Mai mult, jurnaliștii şi experții electorali interesați pot studia repartizarea lor geografică şi recurenţa lor.

“Până acum, observatorii electorali acreditați completau situațiile cu pixul pe hârtie la final de zi. Acest lucru nu numai ca era anevoios, dar întârzia şi prelucrarea datelor de către organizațiile care au acreditat observatorii şi, implicit, utilizarea lor. Prin aceasta aplicație vrem să oferim observatorilor electorali soluții tehnice demne de anul 2016. Iar prin platforma online complementară ne dorim să dăm fiecărui român care merge la vot puterea de a-şi face vocea auzită şi de a-şi îndeplini datoria de cetățean”, arată Bogdan Vizireanu, manager de proiect al Code for România.

Potrivit sursei citate, organizațiile non-guvernamentale care trimit observatori, dar şi publicul larg, vor avea acces imediat după alegeri la statistici legate de neregulile sesizate de-a lungul zilei votului. Organizațiile care acreditează observatori vor putea accesa statistici precum topul județelor cu cele mai multe nereguli sesizate în ziua votului, topul sesizărilor făcute de cetățeni în funcție de specificul acestora, fie ca vorbim de vot multiplu, turism electoral sau materiale de campanie distribuie în ziua de 11 decembrie şi multe altele.

Proiectul Monitorizare Vot este lansat cu ocazia alegerilor din 11 decembrie, dar va putea fi folosit şi la alegerile viitoare.  Rezultatele estimate ale proiectului sunt fluidizarea procesului de observare a alegerilor, acces la date în timp real, centralizarea rapidă a sesizărilor la final de zi şi exportarea datelor pentru analiza în doar câteva secunde. Monitorizare Vot este al treilea proiect al organizației Code for România, după Vot Diaspora (www.votdiaspora.ro: platforma de informare cu privire la condițiile pentru a vota în diaspora) şi Centru Civic (www.centrucivic.ro: primul centralizator de aplicații civice dezvoltate în România). Celelalte proiecte ale organizației sunt descrise la adresa: http://www.code4.ro/proiecte/.

Ultima oră

Comentariul meu