Strategia de dezvoltare rutiera pe urmatorii patru ani. Apar noi reguli si se fac schimbari importante

România va dispune de noi reguli pentru  şoferi, privind strategii de siguranţă rutieră pentru următorii patru ani.

Prezentate miercuri de ministrul Transporturilor şi puse într-o hotărâre de guvern de către experţi, măsurile urmăresc reducerea numărului de accidente cu 50 de procente. Deocamdată avem printre cele mai multe victime pe şosele, anunţă stirileprotv.ro,

România este, la nivelul Uniunii Europene, pe ultimul loc în ceea ce priveşte siguranţa rutieră. Statisticile îngrijorătoare ne arată că, în anul 2014, 1.818 persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui eveniment rutier. Pe 2015, pe lista morţilor apar încă 75 de nume. Odată cu strategia, care a fost aprobată în luna octombie, autorităţile speră ca, până în 2020, să reducă la jumătate numărul accidentelor rutiere.

Planul are 10 puncte. Intervenţia în cazul accidentelor devine o prioritate pentru autorităţi care, conform strategiei, vor ca resursele existente sa fie alocate mai bine printr-o coordonare mai eficientă a dispeceratelor de urgenţă. Autospecialele pentru descarcerare şi ambulanţele vor fi îmbunătăţite. În plus, vor fi cumpărate mai multe elicoptere.

Vor fi introduse ore de Educaţie Rutieră în grădiniţe, şcoli şi facultăţi. Administratorii drumurilor trebuie să se asigure ca indicatoarele nu sunt furate ori distruse.

Conducerea preventivă va fi predată în şcolile de şoferi. Candidaţii vor fi evaluaţi medical şi pshihologic mult mai amănunţit. Şoferii care au încălcat intenţionat legea de mai multe ori vor fi consiliaţi.

În plus, se va investi şi în pregătirea magistraţilor, în aşa fel încât să înţeleagă mai bine dinamica producerii accidentelor rutiere chiar dacă nu ţine de domeniul juridic.

Proprietarii autovehiculelor care au fost implicate în accidente rutiere grave vor fi obligaţi să facă inspecţia tehnică periodică după reparaţie, dacă vor sa conducă din nou.

Şcolile de conducători auto sunt şi ele vizate şi, pe langă controalele mai dese, vor fi instalate camere de luat vederi în toate sălile şi maşinile de examen.

Conform planului de strategie rutieră, locurile din ţară în care se produc cele mai multe accidente vor fi analizate în cadrul unui program de cercetare care va dura un an.

Ultima oră