Jordiţele de Moş Nicolae pe cale de dispariţie la Sibiu. Ce anunţ au făcut comercianţii

Comercianţii care vin la Sibiu an de an, pentru a vinde  jordiţele ale Moşului Nicolae, sunt nemulţumiţi de numărul scăzut de persoane care achiziţionează astfel de cadouri şi spun că e ultimul an când mai vin.

Doar câţiva comercianţi se aflau luni în centrul Sibiului, pentru a vinde tradiţionalele cadouri de Moş Nicolae, anunţă mediafax.ro. ”Acum doi ani, acum trei ani, mergea mai bine. Acum a mers, dar nu cum mă aşteptam. De regulă, vând cam 3.000 de jordiţe, în cele 6 zile, de la 1 decembrie, până în ziua de Sfântul Nicolae. Nu mai merge. E ultimul an când mai vin”, a declarat Ioan Jiman.
”Oamenii cumpără bastonaşe, coroniţe, jordiţe tradiţionale. Eu le fac doar împodobite cu folie, nu fac vopsite, că vopseaua nu e bună la copii. Nu fac nici cu zăpadă artificială, din acelaşi motiv. Le împodobesc cu Moşi, clopoţei, cutiuţe de cadouri”, povesteşte sibianul.
Comerciantul care spune că vinde jordiţe de Moş Nicolae de 20 de ani,  le confecţionează începând cu două luni înainte de luna decembrie  că le vinde cu 3 lei bucata.
„Lucrez cam două luni înainte de decembrie, până adun beţele, până curbez plasticul. Mânerul bastonaşului e un plastic lung, pe care îl tai la 15 centimetri, bag nisip în el, îl încălzesc şi îl îndoi. Dacă nu fac una dintre lucrurile cele enumerate, nu mai iese rotund. Apoi împodobesc cu folie, hârtie cerată, ce găsesc. Le-am dat cu 3 lei, dar acum am lăsat la 2 lei, că vreau să plec acasă”, a mai spus bărbatul, care mărturiseşte că nu ştie povestea nuieluşei tradiţionale. „Pentru copii se cumpără cel mai des. La noi, jordiţa se pune în ghetuţe, şi la copiii cuminţi, şi la cei năzdrăvani. E o bucurie pentru toţi”, spune el.
Magdalena îşi aduce aminte că pe vremea lui Ceuşescu făcea bani din vânzarea jordiţelor. Acum spune că oamenii au uitat de tradiţie. ”Nu merge vânzarea. Ştii ce zice lumea? Că cine are bani, ia un cadou mare. Nu pierdem obiceiul din moşi strămoşi. Joarda se pune cadou în ghete şi la oamenii mari, şi la copii! Ăsta e obiceiul la noi”, spune Magdalena.

Jordiţele de Moş Nicolae pe cale de dispariţie la Sibiu. Ce anunţ au făcut comercianţii

Ultima oră

Comentariul meu

Publică