ÎPS Laurențiu Streza: "Vom avea paramedici în toate parohiile și bisericile de pe teritoriul Mitropoliei Ardealului"

De sărbătorirea Sfântului Ardealului, Andrei Șaguna, și a Sfântului Andrei, Mitropolitul a luat decizia introducerii unui sistem de paramedici în cadrul Mitropoliilor Ardealului și a Vidinului, precum și a calificării preoților și a unor voluntari din cadrul parohiilor pentru situații de primă urgență care are aprobarea directă a Patriahului României, Preafericitul Daniel, anunţă Transilvanianews.com.

Cu această ocazie, între cele două mitropolii s-au semnat o serie de protocoale de colaborare ce cuprind activități misionar-pastorale, spiritual-culturale, social-filantropice, dar și economice. Cel mai important rezultat este însă acela că cele două mitropolii, împreună cu Gremiul Levantin (Casa de Comerț Balcanică), vor crea un sistem de paramedici în toate parohiile și bisericile de pe teritoriul Mitropoliei Ardealului. Calificarea se va face prin intermediul Institutului Balcanic de Terapii și Ajutor de Urgență, a cărui sediu central se află la Brașov. De altfel, există o prevedere legală prin care toți organizatorii de evenimente sunt obligați să aibă asigurate persoane competente pentru acordarea primului ajutor de urgență.

La pelerinajul și ceremoniile devenite deja tradiționale la Sibiu, de pomenire a Sfântului Ardealuluiau paticipat alături de înalții ierarhi și 156 de preoți veniți din toate parohiile din Transilvania, precum și mii de credincioși. Din surse aparținând Jandarmeriei, în cele două zile de pelerinaj, la moașetele Sfântului Mare Mucenic Andrei Șaguna s-au perindat mai mult de 20.000 de pelerini.

„Mulțumesc România, mulțumesc Laurențiu”, A spus Mitropolitului Vidinului Dometian la Sibiu în cadrul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Sfântului Ardealului, Andrei Șaguna, și a Sfântului Andrei, ocazie cu care au fost semnate între Mitropolia Ardealului și cea a Vidinului o serie de protocoale de colaborare ce cuprind activități misionar-pastorale, spiritual-culturale, social-filantropice, dar și economice.

Potrivit sursei citate, gesturile prin care Mitropolitul Ardealului înțelege să suprapună conceptele Bisericii Ortodoxe cu medicina de urgență în zonele periurbane și rurale înseamnă o schimbare majoră de optică în ceea ce privește grija Bisericii Ortodoxe Române pentru cei mulți aflați în necaz și fără ajutor medical. Mitropolitul Ardealului continuă astfel tradiția Mitropolitului Andrei Șaguna de întrajutorare a celor mulți și practic se constituie ca acțiune fără precedent cu atât mai mult cu cât ea se desfășoară la nivel transfrontalier. În prezent, sunt semnate protocoalele cu Bulgaria, dar dorința ÎPS Laurențiu este de a fi continuate cu Serbia, unde la fel există o populație majoritar română.

Ultima oră