meseria de stewardesa.câți bani câștigă româncele ca însoțitoare de bord

Peste 5.000 de candidați prezenți la cele 15 interviuri de recrutare organizate anul acesta la companiile aeriene din Orient, precum Emirates, Qatar Airways sau Omar Air, doar 150 de candidați au fost aleși.

„Când pleci în Orient trebuie să ştii foarte bine la ce să te aştepţi, în exterior pare un job glamour, cosmopolit, stai la hoteluri, vezi toată lumea. Am stat în locuri în care stăteau Madonna sau Prince, am văzut peste 80 de ţări, însă când avionul este cu uşile închise nu mai este atât de uşor. Înăuntru pasagerul este cel mai important, se acumulează oboseală foarte mare, pasagerii nu sunt cei mai drăguţi întotdeauna”, a spus Cristina Toader la ZF.ro

Cu peste 3.500 de ore de zbor, Cristina Toader are o experiență de trei ani și jumătate ca stewardesă la Wizz Air și Emirates, însă a decis să vină în România și să rămână aici.Tot mai mulți tineri își doresc să devină însoțitori de zobr, iar accesibiltatea pentru acest job a crezut odată cu extinderea companiilor aeriene.

Între 2.000 – 2.500 de euro este salariu pe care îl poate câștiga o stewardesă la Emirates.Salariul de bază este de 1.000 de euro, la care se adaugă orele de zbor și diurnele, în funcție de destinații, iar astfel poate ajunge la 2.500 de euro.
Pe de altă parte, dacă alegi să fii stewardesă pentru aviaţia privată, la „private jet”, poţi ajunge să câştigi 4-5 mii de euro pe lună, a mai spus Cristina Toader.Ca însoţitor de zbor, însă, petreci destul de mult timp în condiţii cu oxigen puţin, care pe termen lung are urmări asupra organismului.
După un zbor lung, de exemplu, spre SUA, însoţitorii de zbor au la dispoziţie 55 de ore de odihnă, cu hotel şi cheltuieli incluse, timp în care pot face tot ce îşi doresc, respectând, însă, anumite reguli, cum ar fi faptul că nu au voie să se deplaseze într-un loc aflat la o distanţă mai mare de 90 de minute de hotel, adaugă Cristina Toader.
”Indienii şi arabii ridicau cele mai multe probleme, uneori începeai să îi serveşti în avion, iar doamnele nu îţi răspundau, îţi răspundea soţul, pentru că ele nu aveau voie să vorbească. Indienii nu mâncau orice, unii erau vegetarieni, iar astfel de mâncare nu exista pentru toată lumea. Aşa apăreau marile probleme”.
Pasagerilor cărora le este frică de zbor, Cristina Toader spune că ar trebui ca aceștia să fie ținuți ocupați cu diferite activități pentru a nu se mai gândi la zbor.Dacă un pasager are un atac de panică, atunci el poate fi imobilizat cu cătușe.
„Cele mai frumoase locuri pe care le-am vizitat au fost Sydney, Seychelles, Seattle. Coşmarul a fost orice zbor dus-întors către India, indienii cer foarte multe lucruri, sunt foarte gălăgioşi şi nu sunt înţelegători”.

Ultima oră

Comentariul meu