Am citit de câteva ori un fragment din intervenția d-nei primar Astrid Fodor, în ședința Consiliului local de septămâna trecută, și nu mi-a venit să cred că este opinia primului nostru gospodar. Păi, citiți și vă minunați:
„Este într-adevăr o situație de neimaginat.. Sunt de acord. Problema din punctul meu de vedere este că un proiect atât de important, care afectează toți locuitorii din oraș, nu este gestionat de către administratorul local, respectiv Primăria Sibiu (subl. m.). El este gestionat de o entitate la care noi suntem doar membrii. Noi, primăria Sibiu, avem un vot în această asociație (subl. m.). Este atât de complicată procedura… Este inimaginabil. Nouă ne scriu cetățenii și încercăm să rezolvam ce depinde de noi. Eu când citesc unele răspunsuri ale ADI ECO mă întreb dacă cei care lucrează acolo, ne reprezintă pe noi, cetățenii municipiului Sibiu, și restul localităților, sau reprezintă firma SC SOMA SRL”.
Acesta a fost cuvântul apăsat al d-nei primar Astrid Fodor. Să înțelegem că primarul Sibiului se plânge de asociația pusă să administreze colectarea gunoaielor, de parcă n-ar avea nicio legătură cu ea? Vezi doamne, asociația e solidară cu firma colectoare, nu cu „noi, cetățenii Sibiului”! Habar nu am nici cine este asociația, nici cât de serioasă e firma colectoare. Pentru mine, primăria contează. Iar primăria se plânge – în fața noastră -, de parcă noi ar trebui să le cerem socoteală celor două entități că nu-și văd de treabă. Nu cred că sunt singurul care nu știa, până la declarația d-nei Fodor, că primăria e „doar membră”, în asociație, cu un singur vot. Nu știu nici cum de s-a ajuns aici. Poate legea e de vină, poate edililor noștri nu le-a convenit, dar n-au zis nimic. Dar nu mi se pare un argument de luat în seamă, acum. Culmea e că toți consilierii locali s-au arătat indignați de debutul cu scandal al colectării selective, la Sibiu, de parcă erau niște ONG-iști visători, dar revoltați.
Pe consilieri îi înțeleg, totuși: reprezintă partide care, în aceste zile, se „bat” pe locurile viitorului parlament. Motiv pentru care s-au mâniat, pentru o cauză a poporului alegător. De ce se scuză însă d-na primar, și ce valoare are scuza domniei sale, în fața cetățenilor? N-am auzit-o până acum (și-mi cer scuze dacă a făcut-o) să se arate nemulțumită că „un proiect atât de important, care afectează toți locuitorii din oraș, nu este gestionat de către administratorul local, respectiv Primăria Sibiu”. Și era mai bine dacă gestiona primăria? Poate, da. Poate, nu. Dar ce rost are să spele pe mâini, fără să se fi murdărit cu gunoaiele sibienilor?
Separarea puterilor le nivel local înseamnă existența puterii executive (primar) și deliberative (consiliul local). În cazul nostru, executivul nu se ocupă de o activitate „importantă”, iar deliberativul sesizează executivul: „Este un dezastru ce se întâmplă în oraș. O să ne mănânce șobolanii… O să iasă un așa scandal de nici nu ne putem imagina. Dacă nu suntem atenți sibienii o să ne sară nouă în cap… Nu se poate” , a declarat un consilier ca pentru celebrissima foaie „Răcnetul Carpaților”.
Așadar, joia trecută, d-na primar, domnii și doamnele consilieri s-au arătat indignați de-un scandal „de neimaginat”. Iscat de gunoaiele sibiene, se pare că aleșilor le-a fost frică, înaintea scrutinului de la 11 decembrie curent, că le sar sibienii în cap. Drept aceea, salvarea a venit tot de la un consilier cu experiență: să înființăm o comisie, tradiționala și sănătoasa comisie ce va trebui, de-acum înainte, să monitorizeze entitățile care și-au făcut de cap cu murdăriile Sibiului. Curat scandal, nu alta!