Seară de veghe pentru Martorele Tăcute. Violența în familie atinge cote îngrijorătoare la Sibiu

Pentru a marca Ziua Internațională de Combatere a Violenţei Împotriva Femeilor, Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen – A.L.E.G. organizează pe 25 noiembrie evenimentul stradal anual Martorele Tăcute Vorbesc. Evenimentul are loc pe Nicolae Bălcescu, în zona fântânii, între orele 16.00 – 19.00.

Martorele Tăcute sunt siluete roşii ce reprezintă simbolic femei care şi-au pierdut viaţa în urma violenţei domestice. Fiecare siluetă are inscripţionată povestea unui caz. În majoritatea cazurilor, moartea victimei a fost precedată de un lung istoric de violențe și amenințări. Ca să nu fie blamate că și-au stricat familia, victimele tind să îndure multă vreme și să spere într-o schimbare. Cei din jurul victimei (vecini, rude, prieteni, colegi) știu uneori ce se întâmplă dar se tem să intervină. Unele vieți ar fi putut fi salvate dacă cineva din jur  ar fi încercat să ajute. Sau dacă victima ar fi fost încurajată atunci când a încercat să depună plângere. Sau dacă încălcarea unui ordin de protecție s-ar pedepsi mai strict. Copiii sunt adeseori martori la fapte grave și repetate de violență, ceea ce îi afectează pe termen lung și contribuie la perpetuarea violenței de la o generație la alta.
A.L.E.G. invită jurnaliștii, reprezentanții instituțiilor cu responsabilități în domeniu și  publicul larg la o seară de veghe pentru a sublinia că violenţa asupra femeilor nu e doar subiect pentru știri de senzație, ci o realitate la care contribuim cu toții când tolerăm acte de violență de care avem știință. ”Vă invităm să aprindeți o lumânare și a arăta că susțineți dreptul femeilor de a trăi fără violență. Avem nevoie de gestul care să facă diferența: decizia de a bate la ușa vecinilor, de a suna poliția când victima nu poate, de a nu judeca femeia care depune plângere că „sigur a făcut ea ceva să merite asta””, spun organizatorii evenimentului.

Violența în familie nu ocolește Sibiul
Conform datelor comunicate de Serviciul de Medicină Legală Sibiu, 171 cerificate medico-legale au fost solicitate în 2016 pentru a dovedi violența intra-familială și 30 pentru a dovedi acte de violență sexuală, altele decât intra-familiale. La judecătoria Sibiu au fost solicitate 82 ordine de protectie, din care 13 au fost respinse. Doar în 8 cazuri judecătorul a inclus în sentință măsura consilierii psihologice pentru agresori.
Inspectoratul General al Poliției Române a comunicat că în primele 6 luni ale anului 2016, la nivel național, s-au înregistrat 8.926 de sesizări privind infracțiunea de lovire și alte violențe săvârșite în familie. Copiii de ambele sexe sunt afectați aproximativ egal de actele de lovire și alte violențe în familie. Dintre adulți, femeile sunt cele mai afectate (79% dintre victime sunt de sex feminin, inclusiv minore) iar 92,3% dintre agresori sunt bărbați. În aceeași perioadă au fost raportate 81 de cazuri de viol în familie. Cifrele se referă numai la cazurile care ajung să fie sesizate la poliție. Studiul Agenției Europene pentru Drepturi Fundamentale  (FRA 2014) arăta că 1 din 4 femei din România a fost, cel puțin odată în viață, agresată fizic sau sexual de partenerul său.

Ultima oră