sibiu: s-au stabilit directiile de dezvoltare regionala si implementarea de proiecte por 2014-2020 pentru anul 2017

ADR Centru a organizat ieri, 22 noiembrie 2016, in municipiul Sibiu, reuniunea de lucru a reprezentantilor administratiei publice locale din Regiunea Centru, cu ocazia Sedintei din ultimul trimestru al acestui an a Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru.

In cadrul discutiilor s-a pus mare accent pe pregatirea proiectelor ce vor fi finantate cu fonduri nerambursabile in acest an, fiind adoptate si decizii privind actiunile ce vor fi intreprinse in cursul anului viitor in procesul de dezvoltare regionala.
La aceasta intalnire de lucru au participat 38 de reprezentanti ai celor sase judete din Regiunea Centru – respectiv Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu – precum si invitati din alte structuri ale administratiei publice locale. Discutiile au avut ca tema principala activitatile prevazute in Planul de lucru al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala CENTRU pentru anul 2017, precum si aspecte privind implementarea fondurilor europene 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru, cu accent implementarea Programului Operational Regional 2007-2013. Acest an este cel care incheie practic perioada de implementare a fondurilor europene alocate in primul ciclu de finantare de dupa aderarea Romaniei la UE. In Regiunea Centru, in precedenta perioada de finantare, au fost derulate prin toate programele de finantare peste 12.000 proiecte, a caror valoare totala este de peste 6 miliarde euro, din care au fost atrase fonduri nerambursabile de peste  3,7 miliarde euro. Dintre acestea, proiectele de dezvoltare locala si regionala, fie pentru imbunatatirea infrastructurii, fie pentru cresterea mediului de afaceri, implementate de ADR Centru, depasesc cifra de 1300, a caror valoare totala este de peste 1,1 miliarde euro, finantate in principal pe POR 2007-2013, dar si pe POS CCE.
Pornind de la prezentarea MasterPlanului General de Transport (MPGT) al Romaniei, varianta finala aprobata prin Hotarare de Guvern in septembrie 2016, participantii au dezbatut corelarea proiectelor pentru investitii in infrastructura rutiera regionala. Dezvoltarea acestei componente la nivel regional va fi realizata in stransa legatura cu investitiile de la nivel national. Intamplator, tot ieri s-a anuntat, la nivel national, traseul stabilit pentru Autostrada A1, Sibiu – Pitesti, prima din Romania care va traversa Carpatii. Conform MPGT si avand in vedere strategia adoptata de decidentii regionali, in urmatorii ani Regiunea Centru va beneficia de cea mai buna conectivitate de transport cu celelalte regiuni europene, comparativ cu celelalte regiuni din Romania.
Pornind de la exemplele bune, dar si de la problemele intampinate in anii anteriori, participantii au discutat despre stadiul implementarii Programului Operational Regional 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru, inclusiv asupra stadiului in care s-a ajuns cu elaborarea Documentului Cadru pentru Strategia de Cercetare si Inovare Regionala pentru Specializare Inteligenta (Concept Note). Acest document de planificare a ajuns in stadiu final de elaborare si s-a analizat varianta de lucru a Documentului, fiind adoptata si o decizie in privinta componentei Consortiului Regional de Inovare, care va avea loc in luna decembrie 2016. In plus, avand in vedere faptul ca, in prezent, sunt deschise sesiuni de depunere in cadrul mai multor axe prioritare ale Programului Operational Regional 2014-2020, in cadrul reuniunii de la Sibiu reprezentantii administratiei publice locale din Regiunea Centru au fost informati despre cerintele specifice din Ghidurile Solicitantului.
”Echipa ADR Centru a insistat pe identificarea modului cum potentialii beneficiari de fonduri pot fi sprijiniti pentru a pregati documentatiile necesare pentru proiectele ce vor fi depuse spre finantare. Ca atare, decidentii din cadrul CDR Centru au solicitat Agentiei sa devina principalul vector de comunicare cu AM POR, pentru ca sistemul de pregatire, depunere si evaluare a cererilor de finantare sa decurga cat mai bine si sa se contracteze proiecte pe POR 2014-2020, cat mai curand posibil. De aceea, facem tot ceea ce depinde de institutia noastra pentru a sprijini potentialii solicitanti de fonduri, ca ei sa-si pregateasca proiecte bune, conforme cu cerintele din ghidurile de finantare. Este nevoie de imbunatatirea cooperarii, sa gasim impreuna caile prin care ne putem sprijini partenerii institutionali, care sunt si beneficiarii cei mai importanti ai proiectelor pe care le gestionam, astfel incat sa transformam cererile de finantare eligibile in proiecte contractate,” a declarat, dupa intalnirea de la Sibiu, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

sibiu: s-au stabilit directiile de dezvoltare regionala si implementarea de proiecte por 2014-2020 pentru anul 2017

Ultima oră

Comentariul meu

Publică