Conceptul „one day surgery” aplicat cu succes la Spitalul Județean Sibiu de către profesorul Dan Sabău

În general, intervențiile chirurgicale sunt privite cu teamă de cei mai mulți dintre noi. Teamă justificată de natura noastră umană, de instinctul de auto-conservare. Sentimentul de invazie în intimitate, de reticență este inevitabil prezent. De aceea, medicina a evoluat încercând să diminueze pe cât se poate aceste sentimente.

O soluție extrem de eficientă în acest sens este miniinvazivitatea, concept care nu mai are niciun secret pentru Prof.univ.dr. Dan Sabău, medic șef al Secției Clinice Chirurgie II a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, și care este aplicat cu succes pentru numeroase intervenții realizate. Una dintre afecțiunile tratate eficient prin intervenții chirurgicale miniinvazive este apendicita.
În acest sens, recent, în cadrul SCJU Sibiu, Secția Clinică Chirurgie II, o fată de 16 ani a fost operată cu succes de către Prof.univ.dr. Dan Sabău, medicul șef al secției, care a realizat o apendicectomie printr-o procedură miniinvazivă cu o incizie de numai 0,7- 0,8 mm. Intervenția a fost realizată miercuri 16 noiembrie, a durat circa 30 de minute iar pacienta a fost externată după numai o zi de spitalizare. “Pacienta a fost suspectată de o serie de afecțiuni patologice din mai multe sfere, a ajuns în urma evaluărilor în serviciul de chirurgie, unde s-a apreciat că este vorba de o colică apendiculară, deci o apendicită acută catarală ceea ce s-a confirmat și la examenul microscopic și macroscopic pe care le practicăm sistematic”, explică chirurgul sibian.
Pacienta, fiind minoră, a fost însoțită de mama sa și a avut de ales între anestezia generală cu intervenție laparoscopică respectiv miniinvazivitatea prin minilaparotomie cu anestezia locală. De comun acord au ales varianta a doua și s-a practicat cu succes anestezia locală și minilaparotomia.
“Am venit cu fata mea,  care prezenta simptome de apendicită iar domnul profesor doctor Sabău a acționat foarte rapid. S-a făcut anestezia locală, apoi a avut loc operația și am rămas uimită cât de mică a fost incizia care arată mai degrabă ca o simplă zgârietură iar recuperarea a fost foarte rapidă. Sunt foarte mulțumită și cu mare încredere aș recomanda astfel de intervenții”, a declarat mama pacientei. Intervenția este realizată cu un instrumentar miniaturizat, adaptat personal de către medicul sibian pentru aceste tip de abordare. incizie-7-8-mm

De ce miniinvazivitate?
„Este vorba despre supremația miniinvazivității în actuala filozofie chirurgicală care face ca posibilitățile terapeutice să fie duse extrem de departe, printr-un efort care presupune o sumă de inovații și invenții. Practic, miniinvazivitatea este în același timp un concep anatomic, psihologic, tactic, tehnic, cosmetic dar și financiar. Miniinvazivitatea poate fi dusă extrem de departe și pentru operațiile așa zis simple, dar care erau consumatoare de zile de spitalizare; ea a făcut ca practic să apară noțiunea de “one day surgery”, adică chirurgie de o zi. Astfel, după ce pacienta a fost apendicectomizată, pleacă a doua zi din spital.
Chirurgul sibian merge chiar mai departe cu acest concept și spune că pacienții pot pleca chiar în aceeași zi din spital în eventualitatea în care acest mod de lucru, care presupune un anume supliment de responsabilitate pentru medicul care operează și care aduce o imensă economie pentru spital, ar fi apreciat de Casa de Asigurări de Sănătate.
“Din păcate Casa de Asigurări are nișe limitări care fac ca externarea în aceeași zi să fie <mortală> din punctul de vedere al evaluării financiare a actului operator. Oricât ar fi acesta de performant, externarea în aceeași zi te depunctează și nu-ți dă decât o mică parte din ceea ce reprezintă efortul intelectual, profesional și prestația întregii echipe a spitalului, pentru această soluție novatoare”, explică Prof. dr. Dan Sabău.
Printre numeroasele avantaje ale miniinvazivității se numără vindecarea rapidă spitalicească (costuri directe mici) şi postspitalicească (costuri indirecte mici), cicatrici inaparente, consumuri energetice şi plastice minimale, consumuri terapeutice minimale, menajarea psihicului bolnavului şi transferul pacientului din zona ordinară (a omului bolnav) în zona extraordinară a omului rapid sănătos.
„Toți colegii mei din cadrul secției accesează acest mod de gândire și de practică a intervențiilor miniinvazive. Acesta este unul din motivele pentru care am venit în Sibiu, pentru a livra cunoștințe celor care adoptă o altă filosofie și un alt gen de practică ceva mai abil, mai aplecat către indicele de satisfacție al pacientului, care mi se pare un criteriu extrem de important. Este crescut astfel nivelul de eficiență atât al actului operator în sine cât și al refacerii”, a  concluzionat Prof.univ.dr. Dan Sabău.

Ultima oră