Acțiune de amploare a poliției rutiere la Sibiu. Atenție mare pentru toți șoferii

În perioada 14 – 20 noiembrie, poliţiştii rutieri acționează pe toate sectoarele de drum naţional şi judeţean în vederea combaterii accidentelor rutiere produse pe fondul vitezei, în cele două forme ale sale: excesivă sau neadaptată la condițiile meteo-rutiere.

În perioada de referință poliţiştii rutieri vor intensifica activităţile de impunere a legii şi de conştientizare a participanţilor la trafic cu privire la pericolul la care se expun prin nerespectarea normelor legale, axate în special pe combaterea nerespectării regimului legal de viteză.
În cadrul acţiunilor poliţiştii rutieri vor utiliza echipamentele video de supraveghere a traficului rutier şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor instalate pe autospecialele de poliție.Poliţiştii sibieni atrag atenţia tuturor conducătorilor auto că depăşirea limitelor legale de viteză şi viteza neadaptată la condiţiile de trafic reprezintă unele din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice! Recomandăm adaptarea permanentă a vitezei de deplasare la condiţiile meteo-rutiere specifice sezonului de iarnă.

Acțiune de amploare a poliției rutiere la Sibiu. Atenție mare pentru toți șoferii

Circulaţia în condiţii de iarnă/ RECOMANDĂRI:
Poliţia Sibiu reaminteşte că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
Potrivit legislaţiei în vigoare, respectiv art. 102 alin. (1) pct. 28 din OUG nr. 195/2002 republicată, privind circulaţia pe drumurile publice modificată şi completată de O.G. nr. 5/2011, proprietarii de autovehicule au obligaţia legală, atunci când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei de a îşi echipa autovehiculele cu anvelope de iarnă. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
Sancţiunea contravenţională aplicată este amenda de la 9 la 20 puncte, iar ca măsură complementară se dispune reţinerea certificatului de înmatriculare (fără drept de circulație).
Legislația în vigoare nu condiţionează utilizarea anvelopelor de iarnă de o anumită dată calendaristică, ci de starea părţii carosabile, respectiv atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu polei, gheaţă sau zăpadă.
Sfătuim conducătorii auto ca, înaintea începerii deplasării, să se intereseze cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgă şi situaţia meteorologică prognozată.
În timpul deplasării, cei de la volan trebuie să manifeste prudenţă sporită, să reducă viteza de deplasare în zonele cu carosabil alunecos, precum şi în apropierea trecerilor pentru pietoni, iar în condiţiile unui carosabil acoperit cu zăpadă, polei, gheaţă sau mâzgă, să circule cu viteză redusă, adaptată condiţiilor concrete de drum. De asemenea, este necesar să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculele dinainte, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, să nu frâneze sau să vireze brusc şi să utilizeze, cu precădere, frâna de motor.
Pentru prevenirea unor situaţii nedorite (accidente grave sau blocaje în trafic), este absolut necesar ca toţi conducătorii auto să respecte strict indicaţiile şi recomandările poliţiştilor rutieri, care acţionează permanent pe toate arterele rutiere din ţară pe care se circulă îngreunat din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile şi să permită utilajelor de deszăpezire să acţioneze.
Nu în ultimul rând, rugăm conducătorii auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.  Foto: arhiva

Ultima oră

Comentariul meu

Publică