tensiune mare în republica moldova - care este rezultatul alegerilor?
Moldovan citizens residing in Russia read their ballots during a parliamentary election at the Moldovan embassy in Moscow, November 30, 2014. Ex-Soviet Moldova voted on Sunday as polls showed the outcome might slow, though not halt, its moves to shift towards the European Union and away from Russia, which has hurt its economy by banning its wines and other prime exports. REUTERS/Sergei Karpukhin (RUSSIA - Tags: POLITICS ELECTIONS)

Secțiile de votare din Republica Moldova au fost închise la ora 21:00, oră până la care au votat 1.601.422 de cetățeni ai Republicii Moldova, aproximativ 53,3 % din alegători. Cei mai mulți dintre alegători au fost persoanele cu vârsta între 25 – 40 de ani, 27,7%, și 57-70 de ani, 27,5%, conform statisticilor date publicității de Comisia Electorală Centrală.

Candidatul socialist prorus la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, Igor Dodon, a făcut duminică apel la calm în așteptarea rezultatelor celui de-al doilea tur de scrutin. „Alegerile s-au finalizat. Oamenii au votat, haideți să nu tulburăm spiritele în societate. Scopul nostru, al celor doi candidați, este să asigurăm un echilibru în societate”, a declarat el, la sediul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), după închiderea urnelor. „Indiferent care va fi rezultatul, haideți să chemăm oamenii la calm. Nu avem nevoie de tulburări. Nu avem nevoie de provocări, de destabilizarea situației în societate”, a mai afirmat Dodon, într-un apel adresat contracandidatei sale proeuropene, Maia Sandu.El a mai spus că mii sau „poate chiar zeci de mii” de cetățeni nu au reușit să voteze, „cei mai în vârstă din cauza timpului, diaspora din cauză că nu au ajuns buletinele” de vot.Dodon a declarat că a cerut autorităților să fie deschise mai multe secții de votare în străinătate, dar că solicitarea sa a rămas fără răspuns.

Conform primelor rezultate parțiale date publicității de către Comisia Electorală Centrală, după numărarea a 95,05% din voturi, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, conduce în cursa electorală pentru președinție cu 55,48% din voturi.

Dodon a acumulat 814.000 din voturi, ceea ce înseamnă peste jumătate din voturile valabil exprimate.

După procesarea a 96,83% a proceselor verbale, Dodon a acumulat 55,17% din sufragii. Contracandidata sa, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a obținut 44,83% din voturi, informează rise.md.

Candidat al socialiștilor, Igor Dodon are 41 de ani și este deputat din 2009. A fost prim-vicepremier în guvernul Zinaidei Greceanîi și ministru al Economiei 2006-2008 în Guvernul Tarlev.

A absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universității Agrare de Stat și Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice de la Chișinău.

În 2009, a fost ales deputat din partea Partidului Comunist din Republica Moldova, însă în noiembrie 2011 a părăsit partidul și s-a alăturat Socialiștilor, și a devenit președinte al formațiunii în același an.

Conform postului de televiziune Publika, la alegerile locale din 2011, Dodon a candidat împotriva lui Dorin Chirtoacă în turul doi al scrutinului pentru Primăria Chișinăului, dar a pierdut cu puțin peste 49 la sută din voturi. În perioada 2012-2014, a organizat periodic proteste, cerând demisia primarului Dorin Chirtoacă și a pledat pentru un referendum de demitere a edilului Capitalei.

În martie 2012, grupul lui Dodon l-a votat pe Nicolae Timofti în funcția de șef al statului. Ulterior, însă, Dodon a declarat ca regretă votul său pentru Timofti.

Noul președinte vorbește rusa, engleza și franceza. S-a nascut în Sadova, raionul Călărași. Este căsătorit și are trei copii.

Ultima oră

Comentariul meu