Povestea afaceristului care construiește Mall-ul din nordul Sibiului. Cine este Klaus Reisenauer

reisenauerPuțină lume știe că Sibiul este orașul natal și tototadă sediul central al firmei afaceristului care a dezvoltat cele mai multe proiecte de parcuri de retail din România. Reisenauer vrea ca până în 2018 să construiască un nou Mall, respectiv în zona de nord a municipiului reședință de județ.

Klaus Reisenauer a plecat din România în 1982 şi s-a întors 20 de ani mai târziu pentru a demara o afacere în construcţii, strâns legată de dezvoltarea Kaufland pe plan local. ”Sunt născut la Sibiu şi am plecat în 1982 în Germania, cu familia; atunci aşa era moda, cei cu origini nemţeşti plecau în Germania“, povesteşte Klaus Reisenauer pentru businessmagazin.ro. A urmat Facultatea de Ştiinţe Economice în Stuttgart şi spune că studiile l-au ajutat să pună bazele teoretice în economie şi afaceri. ”Însă cel mai mult m-a ajutat în antreprenoriat experienţa acumulată în domeniul managementului de mall-uri, în care am început să lucrez în Germania imediat după terminarea facultăţii. Am învăţat să apreciez dacă va fi sau nu de succes un mall, cât de important este conceptul mallului şi mixul chiriaşilor, precum şi locul unde ai magazinul, pe ce etaj, dar şi cum se amenajează o vitrină atractivă, toate aceasta fiind lucruri extrem de utile şi care pot determina succesul unei afaceri în retail.“

Povestea afaceristului care construiește Mall-ul din nordul Sibiului. Cine este Klaus Reisenauer

Cum a ajuns în antreprenoriat
După terminarea facultăţii, Klaus Reisenauer a lucrat timp de patru ani în cadrul unui dezvoltator de mall-uri din Germania, după care, în 1993, a ales calea antreprenoriatului şi şi-a deschis propria afacere în imobiliare. „Mi-am dorit dintotdeauna să fiu antreprenor, să construiesc proiecte noi de la zero, alături de oameni creativi, pasionaţi de meseria lor. Dincolo de riscurile pe care le implică, este o meserie care îţi oferă libertate, independenţă şi multe satisfacţii“, spune Klaus Reisenauer. Povesteşte că după terminarea facultăţii scopul său a fost să se angajeze în domeniul care îl interesa, să capete cât mai multă experienţă, pentru ca mai apoi să-şi dezvolte propria afacere în domeniu. „Astfel, după patru ani petrecuţi în compania în care lucram, înfiinţarea propriei firme a venit ca următorul pas firesc în viaţa mea profesională. Am apelat la un credit bancar, pentru că nu aveam niciun ban; când am plecat din România am lăsat totul aici“, spune Reisenauer, cu trimitere la faptul că proprietăţile familiei au fost, practic, abandonate în momentul plecării din ţară. „Am pornit agenţia imobiliară, am făcut câţiva ani intermedieri, după care am cumpărat teren şi am început propriile construcţii. La finalul anilor ’90 mi-am extins operaţiunile în Austria, Ungaria, Cehia şi Slovacia.“ reisenauer2
În 2002, Klaus Reisenauer a înfiinţat o societate la Sibiu împreună cu asociatul său, Kurt Wagner, iar patru ani mai târziu cei doi au pus bazele companiei Oasis Retail Development. Compania este unul dintre cei mai mari dezvoltatori de centre de retail din România, cu un portofoliu de peste 70 de proiecte finalizate, pe o suprafaţă de 1,5 milioane mp de teren. Principalele proiecte în România sunt locaţiile dezvoltate pentru lanţurile Kaufland şi Plus (Lidl), precum şi centrele comerciale Prima Shops Center şi Family Center, localizate în oraşele Roman, Reghin, Tecuci, Făgăraş, Botoşani, Giurgiu, Râmnicu Vâlcea şi Mangalia.

Mall pe 10 hectare la ieșirea spre Mediaș
În prezent, Oasis Retail Development are un portofoliu de 25.000 de mp, din care 12 locaţii sunt închiriate către Lidl, şi patru parcuri de retail, unde chiriaşi sunt Altex, Takko, Flanco, Deichmann şi Pepco; de asemenea, compania deţine terenuri pentru viitoare dezvoltări în Satu Mare, Brăila, Focşani şi Mediaş. Investiţiile Oasis pe piaţa locală au ajuns la 70 de milioane de euro.
Cea mai recentă investiţie a fost realizată anul acesta, pentru demararea lucrărilor la parcul de retail Prima Shops din Oradea, care va avea o suprafaţă închiriabilă de 10.000 mp. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 12 milioane de euro, iar finanţarea proiectului se va face din surse proprii. Amplasat pe terenul fostei fabrici Înfrăţirea, Prima Shops Oradea va fi dezvoltat în două etape, iar lucrările de construcţie au început săptămânile trecute. Prima fază vizează livrarea a 10.000 de mp de spaţii comerciale, iar termenul de finalizare este prevăzut pentru luna martie 2017. A doua fază a proiectului, cu o suprafaţă de 5.000 mp, va fi finalizată în ultimul trimestru al anului viitor. centru-comercial mall”De asemenea, plănuim ca anul viitor să demarăm un alt parc de retail, la Sibiu. Acesta va fi dezvoltat pe un teren de 18 ha pe care îl deţinem împreună cu austriecii de la CA IMMO“, spune Klaus Reisenauer. Proiectul va ocupa o suprafaţă de 10 hectare, iar restul de opt hectare vor fi păstrate fie pentru extinderi ulterioare, fie vor fi vândute investitorilor interesaţi. Bugetul de investiţii se ridică la circa 30 de milioane de euro, iar finanţarea se va face parţial din surse proprii, iar diferenţa printr-un credit bancar. După estimările omului de afaceri, parcul comercial ar urma să fie inaugurat în 2018.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică