foto - au lasat bucurestiul si au investit intr-o frumoasa casa de vacanta din judetul sibiu

reveria-guest-houseO casa de oaspeti din satul sibian Alma Vii, atrage turistii ca un magnet. Doi bucuresteni sunt „vinovati” de resuscitarea la propriu a acesteia, iar acum culeg roadele unei afaceri care le-a schimbat viata.

Alexandra şi Liviu Iacob au aproape un an de zile de când au primit primii „musafiri“ în Reveria Guesthouse, o casă de oaspeţi situată în satul Alma Vii, judeţul Sibiu, acesta fiind de altfel locul în care cei doi au decis să se retragă după 20 de ani de „viaţă şi muncă în Bucureşti, anunta zf.ro.reveria-23
„Am simtit cau mai putem, că nu mai avem aer, că nu mai avem timp pentru noi. Simţeam nevoia unei schimbări majore, deoarece stresul ajunsese la cote alarmante. Este adevărat ca Bucu­reş­tiul ne-a dat foarte mult: locuri de muncă, ve­nituri mari şi posibilitatea de a face cu viaţa noas­tră cam tot ce ne-am dorit. Însă, în aceeaşi măsură, Bucureştiul ne-a luat foarte mult. Alexandra, de profesie jurist, a renunţat la jobul dintr-o compa­nie multina­ţio­nală, iar eu am renunţat (par­ţial) la avocatură“, spune Liviu Iacob, proprietarul Reveria Guesthouse.
Cei doi au cumpărat casa în 2014 şi au ales-o pentru că deşi proprietatea nu fusese locuită timp de 20 de ani, structura de rezistenţă a acesteia era neafectată. „Starea bună a ca­sei s-a datorat şi proprie­ta­rului aces­teia (un bătrân sas), care a mai venit în România şi a mai în­­grijit de casă în tot acest răstimp.“reveria-37
După achiziţia proprie­tăţii, cei doi au început lucră­rile de renovare. „Costurile au fost destul de mari, mai ales că am decis ca renovarea (în afară de instalaţia electrică, schimbată integral) să o realizăm prim mijloace şi tehnici tradiţionale. Aşa încât am reno­vat/reparat totul fără să adăugăm ceva con­strucţiei şi păstrând interioarele în aceeaşi dispunere. Am fo­losit mijloace şi materiale tradiţionale, apelând la ajutorul unei echipe de muncitori locali şcoliţi în renovări de case vechi la cursurile organizate de Mihai Eminescu Trust, fundaţie patronată de către Prinţul Charles”. Liviu Iacob spune că nici în acest moment proprietatea nu este complet renovată, volumul de muncă fiind destul de mare. De altfel, cei doi se gândesc la posibilitatea accesării unor fonduri europene pentru continuarea lucrărilor. „Ideea de a destina două camere ale casei pentru oaspeţi s-a născut încă dinainte de a cumpăra casa, pe fondul unor aşteptări pe care le-am avut de la pensiuni/case de oaspeţi situate la ţară şi vizitate în concedii înainte de a ne muta din Bucureşti, aşteptări pe care, sincer vorbind, nu ni le-am îndeplinit nicăieri”. Astfel, cei doi au amenajat întreaga casă în stil tradiţional cât mai aproape de cel săsesc, singura excepţie fiind interiorul băilor a căror amenajare a presupus, în mod automat, folosirea de mijloace moderne.
„Deocamdată, aşa cum am mai spus, casa nu este încă integral renovată, iar ca plan de extindere avem în vedere amenajarea şurii (element nelipsit din arhitectura construcţiilor săseşti) şi transformarea ei într-un spaţiu de locuit cu două camere amenajate în acelaşi stil, un spaţiu de luat masa şi o încăpere destinată relaxării fizice şi psihice.“
Planurile de dezvoltare vin şi în contextul în care proprietarii Reveria Guesthouse cred în potenţialul zonei, unul dintre cei mai importanţi promotori ai satelor transilvănene fiind Prinţul Charles şi fundaţia pe care o patronează, Mihai Eminescu Trust.
„Noi credem că turismul în zonă a început să se dezvolte încet, dar sigur, primii paşi fiind făcuţi odată cu iniţiativele Fundaţiei Mihai Eminescu Trust (MET) de a iniţia şi încuraja localnicii să desfăşoare astfel de activităţi. Mai apoi proiectul MET de refacere a Bisericii fortificate din Alma Vii, finalizat la 30 septembrie anul acesta, va conduce sigur la dezvoltarea turismului în acest sat, în care turiştii vor avea multe lucruri interesante de făcut, de văzut şi de gustat.“

Ultima oră

Comentariul meu