carpatica lui carabulea o ia la vale. pierderi de peste 37 de milioane lei

banca-carpatica-01Veste nu tocmai buna pentru afaceristul sibian Ilie Carabulea. Banca Comercială Carpatica a înregistrat o pierdere de 37,3 milioane de lei, în primele nouă luni ale anului, mai mare cu 10,8 milioane lei, faţă de perioada similară din 2015, conform unui comunicat al băncii.

Instituţia pune mărirea pierderilor pe seama reducerii veniturilor nete bancare (veniturile nete din dobânzi, veniturile nete din comisioane, venitul net din tranzacţionare, a câştigurilor din tranzacţiile cu activele financiare disponibile în vederea vânzării, alte venituri de exploatare) cu 12,6 milioane lei, anunta bursa.ro. Potrivit comunicatului, reducerea veniturilor nete bancare a fost compensată în proporţie de 96% de reducerea de cheltuieli operaţionale cu suma totală de 12,1 milioane lei. Faţă de bugetul aprobat pentru primele 9 luni din 2016 (pierdere netă de 48 milioane lei) s-a realizat o pierdere netă mai mică cu 10,7 milioane lei (-22%), provenind în principal din cheltuieli nete cu provizioanele la credite mai mici cu 8,3 milioane lei şi respectiv din recuperări din credite scoase în afara bilanţului mai mari cu 3,1 milioane lei decât bugetul.
Banca şi-a atins ţinta bugetată, în primele trei trimestre, în ceea ce priveşte venitul total din exploatare (+1%), chiar dacă valoarea veniturilor din exploatare se situează cu -14% sub nivelul aceloraşi venituri din perioada similară a anului trecut (75,8 milioane lei, faţă de 88,4 milioane lei în 2015), mai arată comunicatul, adăugând: “Pierderea netă pentru primele 9 luni ale anului 2016 este cu 10,8 milioane lei mai mare decât cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului precedent, în principal pe fondul recunoaşterii de provizioane de trei ori mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului precedent, pe fondul curăţării bilanţului de creditele neperformante”.
La începutul lunii, acţionarii Băncii Comerciale Carpatica au aprobat, ieri, fuziunea prin absorbţie cu Patria Bank. Capitalul social al Băncii Carpatica se va majora cu 297,29 milioane de lei, ca efect al fuziunii prin absorbţie cu Patria Bank. Astfel, capitalul social al Băncii Carpatica ulterior implementării fuziunii va fi de 376.239.921,3 lei, reprezentat de 3762.399.213 acţiuni fiecare având o valoare nominală de 0,1 RON/acţiune, conform proiectului. La data Proiectului de Fuziune, Patria Bank deţinea 64,1627% din capitalul social al Băncii Carpatica şi 78,7447% din drepturile de vot conferite de acţiunile emise de Banca Carpatica. Ca efect al fuziunii, Banca Carpatica va fi deţinută de EEAF Financial Services, în proporţie de 78%, iar Ilie Carabulea va avea 10,8%. La finalul lunii ianuarie, Ilie Carabulea a renunţat la controlul băncii, după ce a vândut, alături de alţi patru acţionari, 20% din bancă, pentru 23,1 milioane de lei (5,1 milioane de euro), către Nextebank (actualmente, Patria Bank, deţinută, în proporţie de 98%, de EEAF Financial Services BV. Ulterior, Nextebank şi-a sporit deţinerea la 54,79% din BCC, prin participarea, prin plasament privat, la majorarea de capital a băncii.

Ultima oră

Comentariul meu