turcan: voi cere ministerului sănătății să indentifice fonduri pentru copiii cu afecțiuni cardiocasculare

raluca-turcan-pnlAnual în România se nasc paste 1000 de copii cu afecțiuni cardiovasculare. Din nefericire, din cauza sumelor mici de decontare a acestor operații de la Casa de Sănătate, lipsa resursei umane, lipsa unor medicamente necesare unor astfel de intervenții, aproape JUMĂTATE din cazuri sunt refuzate pentru intervențiile chirurgicale. Unii copii, puțini, au șansa să meargă în alte centre. Alții, din păcate, pierd șansa la viață. Este dramatic.

Casa de Sănătate din Romania nu decontează aceste intervenții și în țară, clinicilor private. Există doar acele formulare europene pentru străinătate pe care le docontează la costuri mult mai mari și la care, din păcate, nu toți au acces din cauza fondurilor LIMITATE.
Aceste interveniții ar trebui să fie decontate și în România și s-ar putea realiza cu costuri mult mai mici decât decontarea la clinicile din străinătate. Astfel, ar beneficia un număr mult mai mare de copilași bolnavi.
”În Sibiu, de exemplu, s-ar putea crea un parteneriat între spitalul privat Polisano care are una dintre cele mai performante secții de chirurgie cardiovasculară la nivel european și Spitalul Județean pentru a prelua cazurile pacienților cu probleme cardiovasculare care, din lipsa unei astfel de secții a Spitalului Județean, sunt trimiși la Mureș iar, de cele mai multe ori, până ajung acolo, pentru cazurile grave este prea târziu. În Sibiu, la spitalul județean nu exista o astfel de secție iar costurile ar fi mult mai mici. Voi cere Ministerului să indentifice fonduri pentru această schemă pentru că ar reprezenta o șansă în plus la viață pentru sute de copii. Inclusiv economii pe termen lung pentru că decontările operațiilor în România sunt mult sub media europeană. Aceasta este concluzia unei conferințe de advocacy la care am participat – Șansa la viață a copiilor diagnosticați cu afecțiuni cardiovasculare, eveniment care a avut ca invitați 3 echipe de medici din Statele Unite ale Americii, una din Rochester condusă de dr Sauer, una din New York condusa de dr Lutz și una din Washington condusă de dr Topor”, crede Raluca Turcan.
Organizatorii principali au fost Comisiile Consultative de Chirurgie Cardiovasculara, Cardiologie și Chirurgie Vasculară ale Ministerului Sănătății, coordonate prof. dr. Victor S. Costache, președintele Comisiei de chirurgie cardiovasculară a Ministerului Sănătății.

Ultima oră

Comentariul meu