Începe Festivalul Internațional Clara Haskil, la Sibiu. Noutățile celei de-a III-a ediții

clara-haskilCea de-a III-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil începe sâmbătă, 29 octombrie 2016, la Sala Thalia din Sibiu.

O instalație documentară dedicată Clarei Haskil și proiecția filmului Grădina lui Celibidache, regizat de Serge Ioan Celebidachi, fiul marelui dirijor român, reprezintă noutățile ediției din acest an, care îmbogățesc programul festivalului, făcându-l mai atractiv și mai diversificat prin întrepătrunderea artelor.

Viața Clarei Haskil sub formă de instalație
În prima zi a festivalului, publicul are ocazia să asiste la lansarea instalației documentare dedicată Clarei Haskil, ce va fi expusă la Sala Thalia timp de o lună. Proiectul își propune să acopere parcursul artistic și biografic al inegalabilei pianiste de origine română: de la primii ani ai vieții, petrecuți la București, și primele lecții de pian, până la perioada de glorie din anii ’50. Informațiile documentare sunt însoțite de fotografii și documente inedite, din Arhiva Muzicală a Bibliotecii Cantonale Universitare din Lausanne, Elveția și a Fundației Clara Haskil din Elveția. După Sibiu, organizatorii festivalului plănuiesc să itinereze instalația în cele mai importante orașe ale țării: București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov. Concepția și elaborarea textelor îi aparțin Oanei Boca Stănescu, design-ul Iuliei Țurcanu, iar proiectul a fost realizat cu sprijinul AFCN.

Avatarurile unui geniu
Vineri, 4 noiembrie, de la ora 19:30, la Sala Thalia, Festivalului Internațional Clara Haskil invită publicul sibian la proiecția filmului documentar Grădina lui Celibidache. Pentru că în 2016 se împlinesc 20 de ani de la moartea marelui dirijor, Sergiu Celibidache, festivalul își propune să aducă un omagiu acestuia și recreează universul lui Celibidache pe marele ecran.
Filmul îl urmează pe dirijor în turnee şi în repetiţiile sale cu Filarmonica din München, deși este binecunoscut refuzul artistului de a-și înregistra concertele deoarece nu iubea sunetul fad oferit de înregistrări, preferând caracterul direct al concertelor live. Personalitatea excepțională a fabulosului dirijor conferă un farmec aparte filmului. Intrarea la proiecție este liberă!

Șase concerte de înaltă ținută
În tradiția primelor două ediții și în 2016, Festivalul Internațional Clara Haskil aduce pe scena Sălii Thalia artiști remarcabili din țară și străinătate. Suita de concerte debutează cu Alexandru Tomescu și cvartetul Ad Libitum (29 octombrie) și continuă cu Adrien Boisseau, Pierre Genisson și Alina Azario (30 octombrie), Finghin Collins (31 octombrie), William Youn (1 noiembrie), Trio-ul Clara Haskil (2 noiembrie) și Mauro Lo Conte (5 noiembrie). Toate concertele au loc la Sala Thalia, de la ora 19:30.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică