O nouă premieră a școlii de teatru din Sibiu. În weekend la sala Cavas

teatru-studentiRezistență (Happening), una din cele mai noi producții pregătite în laboratoarele artelor spectacolului de Departamentul de Artă Teatrală (DAT), va avea premiera sâmbătă, 29 octombrie 2016, de la ora 20:00, la Studioul Cavas de la Facultatea de Litere și Arte.

Pe lângă premiera oficială, evenimentul marchează încă o noutate: este prima dată când DAT lucrează după conceptul „work in progress” (WIP) care permite proiectelor de teatru contemporan să fie îmbunătățite după fiecare reprezentație, în funcție de feedback-ul primit de la public, până la momentul premierei. Procesul de creație a acestui spectacol se bazează pe cercetare științifică interdisciplinară, improvizație și experimentare la intersecția dintre teatru și artă vizuală.
Rezistență (Happening), un text scris și regizat de Ioana Jucan, este o nouă coproducție a Teatrului Național „Radu Stanca” (TNRS) și a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS), în care joacă Denisa Lupu (care semnează și elementele grafice), Fabiola Petri, Maria Soilică și Alexandra Șerban, cu participarea lui Marius Turdeanu, actor al naționalului sibian.
Încercând să se opună nedreptății și să schimbe lumea, o programatoare, o fostă judecătoare și o filosoafă pun la cale un plan în care implică și publicul. Povestea celor trei femei, despre iubire, furie, determinare si conexiune umană oscilează între idealismul chișotic și realitatea dură, își descrie Ioana Jucan spectacolul, care provoacă publicul cu mai multe întrebări printre care și aceasta: E oare posibil ca planul personajelor să reușească?
Spectacolul, cu o serie de elemente coregrafice concepute de Adriana Bârză pe muzica originală a compozitoarei americane Caroline Park, are loc în decorul-instalație gândit de regizoare și realizat de scenograful Alin Gavrilă, completat de proiecțiile video concepute de Radu Nechit. Designerul Diana Constantinescu s-a ocupat de costumele personajelor, regia tehnică și sunetul sunt asigurate de Vlad Bacalu, light design-ul îi aparține lui Dorin Părău, iar managerul proiectului este Luminița Bîrsan.
Ioana Jucan este regizor, dramaturg și cercetător interdisciplinar, preocupată de congruența teatrului, artelor spectacolului, filozofiei și noilor media. Acum își definitivează studiile doctorale la Universitatea Brown, iar anul trecut a primit Premiul Marshall al Societății Americane pentru Studii Teatrale.
Spectacolul a avut luna trecută două reprezentații, în avanpremieră, la Centrul Granoff pentru Arte Creative de la Universitatea Brown (SUA) și o reprezentație la începutul acestei luni, în programul microstagiunii „Studenții Sibieni cuceresc orașul”.

Ultima oră