se strânge lanțul - ministerul mediului cere anchetarea împrejurărilor în care a fost împușcat ursul de la sibiu

ursul-impuscat-la-sibiuMinisterul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat joi că va depune o sesizare către IPJ Sibiu prin care solicită efectuarea unei anchete care să stabilească exact împrejurările în care ursul din Sibiu a fost împușcat. Același minister a anunțat vcă intervenția de miercuri a fost efectuată fără derogare de împușcare.

Ca urmare a evenimentului înregistrat ieri, 12 octombrie 2016, în municipiul Sibiu, privind apariția în zona locuită a orașului a unui exemplar de urs dar și a felului în care au intervenit autoritățile locale, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a înaintat următoarele demersuri oficiale.

VEZI AICI IMAGINI VIDEO ȘI FOTO CU URSUL UCIS DE AUTORITĂȚI LA SIBIU
Ministerul Mediului va transmite, în cursul zilei de astăzi, o sesizare către Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu, prin care solicită o anchetă care să stabilească cât mai precis condițiile în care ursul a apărut în oraș. Precizăm că zona județului Sibiu nu este considerată un areal dezvoltat al ursului brun, conform analizei Fișelor Fondurilor de Management Cinegetic. Ca atare, Ministerul ia în calcul și posibilitatea ca apariția ursului în zona locuită a orașului să fie rezultatul unei activități ilegale: eliberarea voluntară a unui urs ținut ilegal în captivitate, evadarea unui urs din captivitate, transportul ilegal etc.
Ministerul Mediului precizează faptul că nu a fost solicitat pentru a acorda derogarea de împușcare.

VEZI AICI VIDEO CU MOMENTUL ÎN CARE URSUL A FOST ÎMPUȘCAT
„Cât privește intervenția autorităților locale în acest caz, precizăm că Ministerul Mediului nu a fost solicitat pentru a acorda derogarea de împușcare. Necesitatea unui astfel de demers din partea echipei de intervenție, în situația dată, va fi stabilită de organele de anchetă abilitate. Considerăm că acest incident arată, odată în plus, necesitatea înființării cât mai rapide a Serviciului de Urgență pentru Animale Sălbatice — SUAS, demers deja inițiat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor împreună cu Ministerul Afacerilor Interne. Această structură va dispune de proceduri foarte clare pentru intervenția în astfel de situații, în funcție de nivelul de pericol”, se arată în comunicatul ministerului de resort.
Reamintim că miercuri dimineață după mai bine de trei ore în care s-a plimbat prin tot orașul, un urs brun a fost împușcat în Sibiu de către autoritățile desemanate pentru capturarea acestuia.

Ultima oră

Comentariul meu