Misiunea Mitropolitului fără egal al Ardealului, Andrei Șaguna, este dusă acum mai departe de ÎPS Laurențiu Streza, care din 2005 își desfășoară misiunea pastorală la Mitropolia Ardealului inspirat de credinţa în care s-a născut şi pe care i-a cultivat-o familia. Astăzi este ziua domniei sale și îi urăm „La mulți ani și sănătate” – este mesajul pe care vor să îl transmită astăzi Casa de Comerț Balcanică și cele 1.500 de firme membre, reprezentate de prof. dr. Liviu Pandele.
Începând cu anul 1850, Andrei Şaguna a depus eforturi neobosite pentru reînfiinţarea Mitropoliei Ortodoxe a românilor din Transilvania, care suferea, de mai bine de 100 de ani, din cauza uniaţiei. Căutând să convingă cercurile conducătoare, politice şi bisericeşti, de existenţa vechii mitropolii ortodoxe din Transilvania, desfiinţată în anul 1701, precum şi de necesitatea separării Bisericii Ortodoxe Române de cea sârbă, Andrei Șaguna a reușit ca Mitropolia Transilvaniei să fie prima din spațiul ortodox în care laicii aveau un rol majoritar în conducerea sinodală a Bisericii, și prima care-și manifesta autonomia față de Stat.
De atunci și până în prezent au existat numeroase încercări de destrămare a Bisericii Ortodoxe, iar continuator al muncii lui Andrei Șaguna în Ardeal este acum ÎPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului. Acesta a remarcat faptul că această luptă continuă și au apărut tot mai multe exagerări privind imaginea Bisericii, atacată pentru lucrările pe care le desfăşoară.
Despre Sfântul Ardealului, Arsenie Boca
„Biserica Ortodoxă Română nu a fost niciodată prigonită ca acum!”, a subliniat ÎPS Laurenţiu Streza, Arhiepiscop al Sibiului şi Mitropolit al Ardealului. Acesta a dat drept exemplu amploarea pe care a luat-o „fenomenul” Arsenie Boca și cum a fost de fapt denigrată imaginea celui care a fost teolog, părinte ieromonah şi artist plastic ortodox român şi care îşi doarme somnul de veci la Mănăstirea Prislop. „S-a vorbit mult despre fenomenul Arsenie Boca. Unii au vorbit în sens negativ, iar acestora eu le pun trei întrebări: Dacă fenomenul acesta a fost provocat pe alte căi decât printr-o lucrare a lui Dumnezeu, atunci de ce oamenii se duc încontinuu? A doua: Dacă s-au dus acei oameni la mormânt şi nu le-a folosit cu nimic, atunci de ce revin? A treia: De ce se duc să stea ore în şir? Nimeni nu poate provoca astfel de atracţii omeneşti! E o denigrare sistematică a lui Arsenie Boca, cu lucruri care depăşesc firescul chiar şi în lucrarea lui Dumnezeu”, a explicat ÎPS Laurenţiu Streza. Așa s-a întâmplat de altfel și la Brașov cu denigrările apărute în jurul crucii cu care acesta a sfințit la un moment dat.
Ajutor pentru cei din zonele rurale
Chiar dacă mulți încearcă să păteze imaginea Bisericii Ortodoxe, ÎPS Laurențiu, care este și preşedintele Comisiei sinodale de canonizare a sfinţilor, se preocupă să rate lumii adevărată latură socială a bisericii, iar, recent Mitropolia Ardealului a încheiat un parteneriat cu Mitropolia Vidinului din Bulgaria prin care îşi propun deschiderea unor farmacii de prim-ajutor în satele care sunt văduvite de asistenţă medicală. Totodată, un alt proiect susținut de prof. dr. Laurențiu Streza, cu acordul Patriarhului Daniel, este acela de introducerea pe toate palierele de curs de la seminarele teologice la Institutul Teologic a unor discipline suplimentare cu scopul calificării preoţilor şi preoteselor pentru medicina şi asistenţa medicală de primă urgenţă în satele României, care sunt văduvite la ora actuală de exodul de medici şi asistenţi medicali care aleg străinătatea. Acest proiect are o imensă vocație socială a Bisericii Ortodoxe Române aflata mereu cu grijă față de cei mulți și în special de țăranul român și familia acestuia.
A crescut în atmosfera religioasă răspândită de Mănăstirea Brâncoveanu
Liviu Streza, după numele său de naştere, s-a născut la 12 octombrie 1947 în localitatea Sâmbăta de Sus, în apropierea Mănăstirii Brâncoveanu. A crescut orfan de tată. După absolvirea Liceului Teoretic „Negru Vodă” din Făgăraş, a urmat între anii 1965-1969 cursurile Facultăţii de Teologie din Sibiu, urmare desigur firească a unei chemări lăuntrice, a creşterii în sânul unei familii de părinţi credincioşi şi a atmosferei religioase răspândită de Mănăstirea Brâncoveanu din vecinătatea satului natal. Licenţiat în Teologie în anul 1969, s-a căsătorit în acelaşi an cu Eugenia Stanciu, absolventă a Şcolii Sanitare din Sibiu, fiind hirotonit preot pe seama parohiei Lisa din protopopiatul Făgăraş. Între 1970-1973 a urmat cursurile de doctorat în teologie la Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, secţia practică. În anul 1982 obţine o bursă de studii şi pleacă la Bossey în Elveţia continuând apoi studiile la Frieburg. Întors în ţară obţine doctoratul în Teologie.
Rămânând văduv în 1992 şi călugărit la Mănăstirea Sâmbăta, în 4 iulie 1996 este ales Episcop al Caransebeşului unde este instalat în 11 August 1996. De acolo, după aproape 10 ani, este chemat înapoi la Sibiu, de data aceasta ca să slujească în scaunul Mitropolitan al acestei istorice Arhidieceze ardelene. În cadrul Sf. Sinod el este ales Preşedintele Comisiei de Canonizare a Sfinţilor. În duminica de13 Noiembrie 2005 Sibiul şi întreg Ardealul erau în mare sărbătoare. În acea zi în măreaţa Catedrală Ortodoxă din Sibiu şi în prezenţa a nu mai puţin de 28 de Ierarhi în frunte cu Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist, a autorităţilor de stat şi a mii de credincioşi a avut loc instalarea Înalt Prea Sfinţitului Dr. Laurenţiu Streza ca Arhiepiscop al Sibiului şi Mitropolit al Ardealului. Mitropolitul Laurenţiu îşi începe noua misiune pastorală inspirat de credinţa în care s-a născut şi pe care i-au cultivat-o familia, Mănăstirea Brâncoveanu şi instituţiile religioase în care a fost educat.